Překvapivý nález mohl stát ženu život. Seniorka při okopávání zahrady narazila na granát

Seniorka ze slovenských Nesvád při zahradničení objevila granát. Zachovala ale chladnou hlavu a informaci předala policistům. Pyrotechnik poté výbušninu odvezl a odpálil na bezpečném místě.

Paní Helena se o svoji zahradu stará už 50 let. Ale k tomu, co v těchto dnech našla u plotu, musela zavolat policii. „Trochu koukal ze země, když jsem kopala na zahradě. A řekla jsem si, co to je za železo,“ popsala pro TV JOJ seniorka. „Došlo mi, že to je granát. Položila jsem ho zpátky. Viděla jsem, že je zajištěný,“ doplnila.

Překvapený vnuk seniorky se šel do zahrady podívat, jestli se skutečně jedná o granát. „Nemyslel jsem si, že u nás na pozemku by mohla ležet výbušnina. Vygooglil jsem si, jak dál postupovat. Poté jsem zavolal na policii,“ uvedl František Szobolovszky. Pyrotechnici na místě potvrdili, že jde o granát, a postarali se o jeho zneškodnění. „Odvezli ho za město, dali do země, přidali k němu výbušninu a zničili ho,“ informoval vnuk ženy, která výbušninu našla.

ČTĚTE TAKÉ: U Višňového zaútočil na dva muže medvěd. Zvíře je postřelené, mezi místními panuje strach

Jenom v Nitranském regionu našli lidé během jarních prací na polích několik pozůstatků války – 75milimetrovou dělostřeleckou střelu, tři protitankové projektily, čtyři ruční granáty a čtyři náboje do kulometu. „Většina nalezené munice pocházela z období druhé světové války. I po téměř 80 letech je stále funkční, proto upozorňujeme, že jakákoli manipulace s ní je životu nebezpečná,“ varovala mluvčí policie Viktória Borloková.

Ostrý granát majitelka objevila na zahradě ve středu města, která je obklopená domy a pravidelně obdělávaná. Jak se tam vzal, paní Helena netuší.

Ať už se granát na pozemek seniorky dostal jakkoli, může mluvit o obrovském štěstí, že jí nevybuchl přímo v rukách.

Tagy: