Premiér chudé země přijel na jmenování vlády Rolls Roycem. V kampani sliboval snížit výdaje

Nově zvolený premiér chudé africké země Lesotho v pátek přijel na jmenování své vlády luxusním automobilem značky Rolls Royce, v doprovodu koní a motorek. Miliardář Sam Matekane, který na začátku října nečekaně vyhrál volby, sliboval snížit vládní výdaje. Jmenování vlády dnes proběhlo na stadionu v metropoli Maseru, píše AFP.

„Navrhuji společenskou smlouvu, kterou Lesothu vrátíme jeho velikost,“ řekl Matekane přítomnému davu. Slíbil také zajistit ekonomickou stabilitu a ukončit opakované zneužívání veřejných prostředků. Jmenování vedle tisícihlavého davu přihlíželo i několik afrických státníků, včetně jihoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosy. Záběry ze stadionu se objevily na sociálních sítích.

„Silné pouto našich dvou národů je založeno na rodinných vazbách, společném jazyce, historii... naše minulost je neoddělitelná a naše budoucnost je propojená,“ řekl Ramaphosa. Území JAR zcela obklopuje malé, neklidné horské království, které je nezávislé od roku 1966.

Čtyřiašedesátiletý Matekane, původem z chudých poměrů, vydělal miliony těžbou diamantů a je považován za nejbohatšího občana země. Jeho strana Revoluce za prosperitu (RFP), která vznikla teprve před půl rokem, získala ve volbách 56 ze 120 křesel v parlamentu.

Tagy: