Fiala nevidí důvod pro výměnu dalšího ministra. Do čela vědy se zřejmě postaví Ženíšek

Premiér Petr Fiala (ODS) aktuálně nevidí důvod pro výměnu dalšího ministra koaliční vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Řekl to novinářům před pondělním odletem do Itálie. Ministryni pro vědu, výzkum a inovace Helenu Langšádlovou nejspíš nahradí předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (oba TOP 09), který se v úterý sejde s prezidentem Petrem Pavlem.

Langšádlová na pozici skončila k neděli 5. května, a to kvůli nespokojenosti své mateřské strany s veřejnou prezentací výsledků v jejím resortu. Nahradit ji měl ekonom Pavel Tuleja. Kandidatury se ale vzdal kvůli informacím o tom, že publikoval v takzvaných predátorských časopisech, a kvůli kritice kvality své odborné práce. Vedení TOP 09 následně navrhlo na post poslance Ženíška, Fiala v pátek odeslal na Hrad návrh na jeho jmenování.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dno v české Sněmovně. Někteří opoziční politici by měli jít na psychoanalýzu, říká Schmarcz

Předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová v sobotu v rozhovoru pro web Novinky.cz uvedla, že strana chtěla jít v koalici rozhodnutím ohledně Langšádlové příkladem. Vládním stranám totiž bývá vyčítána špatná komunikace. Poznamenala také, že by podle ní ve vládě měl skončit ministr školství Mikuláš Bek (STAN), voliči podle Pekarové Adamové očekávají lepší výkon kabinetu v této oblasti.

„Kdybych viděl nutnost výměny některých ministrů, tak to určitě veřejnosti řeknu. Nic takového jsem neudělal a všechny ostatní věci ve vládě řeším uvnitř vlády. Nevidím teď důvod k výměně žádného ministra,“ řekl premiér.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: TOP 09 si kopla vlastňáka, říká Kubáček o potížích s ministrem. Očekává zapojení premiéra

Tagy: