Přerostlá tráva plná klíšťat trápí Olomouc. Místy je vysoká až po prsa, město ji nestíhá sekat

Vysoká tráva trápí obyvatele Olomouce.

Přerostlá tráva trápí obyvatele Olomouce

Teplo v posledních dnech způsobilo, že hlavně v nižších polohách rychle roste tráva. V některých městech proto nestíhají udržovat trávníky. Podle expertů se přitom ve vysokém porostu podstatně lépe daří nebezpečným klíšťatům.

Na trávu až téměř po prsa můžete v těchto dnech narazit na některých místech Olomouce. Může za to počasí, které je v posledních dnech pro rychlý růst trávy naprosto ideální.

ČTĚTE TAKÉ: Billboard, nebo přechod? Starosta Zábřehu nezmohl nic, návrh úřadu místní nechápou

„Jedno kolo sečení trvá měsíc. Zejména u prvního z nich, kdy je velice intenzivní sluneční svit a vlivem srážek, které jsou vydatnější než během léta, roste tráva rychleji, je jeden měsíc dosti dlouhá doba,“ vysvětlil náměstek primátora Olomouce Otakar Štěpán Bačák.

V tamní městské části Slavonín je tráva až po prsa dospělého muže. Kdo vyrazí do takto vysokého porostu v kraťasech, riskuje, že si domů odnese klíště. Své o tom ví i pejskaři. „Je to zoufalé. Když vyjdu ven se psem, najdu na něm vždy aspoň dvě klíšťata,“ sdělil CNN Prima NEWS jeden z pejskařů.

V Olomouci se o 125 hektarů trávníku stará omezený tým sekáčů. Po první seči, která je v plném proudu, bude podle vedení města situace lepší. Někde se ale bude vysoká tráva objevovat i nadále. „Je to otázka například invazivních druhů. Některé musí být sečeny, když jsou malé, jiné až když jsou vzrostlé. Jinak ta seč není účinná,“ dodal Bačák.

Podle odborníků je ale riziko nákazy klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou od klíšťat ve vysoké trávě ve městech daleko vyšší než třeba v lese, a to údajně až desetkrát. „Dobrým zdrojem bakterií jsou například drobní hlodavci, hraboši nebo ptáci, kterých se vyskytuje hodně právě v parcích,“ sdělil pro CNN Prima NEWS parazitolog z Akademie věd Václav Hönig.

Ačkoliv v Jeseníkách se kvůli horským podmínkám vysoká tráva zatím nekoná, aktivita klíšťat je nadprůměrná i tam. „Výskyt klíšťat kvůli teplé zimě evidujeme už od února,“ uvedl pro CNN Prima NEWS praktický lékař z Rýmařova Ondřej Strandel.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záhada silnice smrti u Prostějova. Jde o přehledný úsek, přesto tam umírají lidé

Tagy: