Přešlap Pavla pomůže Ficovi a naštve Slováky, kritizují prezidentovo vyjádření experti

Martin Schmarcz a Thomas Kulidakis

360° 25.9.2023

Výrok o předsedovi slovenské strany Smer-SD Robertu Ficovi si měl prezident Petr Pavel odpustit. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS se na tom shodli komentátoři Martin Schmarcz a Thomas Kulidakis. „Může to napsat novinář, ale nemůže to říct prezident,“ uvedl Schmarcz, kterému přikyvoval i Kulidakis.

Prezident Pavel se nechal slyšet, že pokud si Slováci v nadcházejících volbách zvolí Fica, zhorší se tím vztahy mezi Českem a Slovenskem. „Tohle přece žádný prezident sousední zemi neříká. Navíc to nesměřoval vůči jednomu člověku, ale vzkázal to všem slovenským voličům,“ nechápal Schmarcz výrok českého prezidenta.

ČTĚTE TAKÉ: Fico ostře k Pavlovi: Nerozbíjejte dobré vztahy mezi našimi národy. Vážím si Klause a Zemana

S jeho názorem souhlasil i druhý komentátor, Thomas Kulidakis. „Se sousedy, a obzvláště s nimi, se mají pěstovat dobré vztahy. Víme, že se Slovenskem máme nadstandardní vztah. Tohle si měl odpustit už jen z toho důvodu, že se ještě ani neví, kdo vyhraje,“ uvedl.

Podle něj ale může Pavlův přešlap Ficovi i pomoct. Slováci se mohou naštvat, že jim někdo diktuje, koho mají, či nemají volit. „To je prostě nepřípustné vměšování. Mají právo si zvolit, koho chtějí,“ zdůraznil Kulidakis.

Stejný názor má Schmarcz. „Fico reagovat musel. Jednak mu to pomohlo, takže to udělal rád, a za druhé se musel ozvat proti kritice,“ řekl a podotkl, že Fico nebyl tak neprofesionální jako česká hlava státu. „Zároveň jasně řekl, že česko-slovenské vztahy se bez ohledu na jakékoliv rozdíly v názorech nikdy nezhorší, a to je ten rozdíl. To Pavel neudělal,“ dodal Schmarcz.

Tagy: