Podnikatelé v gastronomii zaslali otevřený dopis české vládě. Podle nich jsou pro ně současná opatření likvidační a posouvají je blíže ke krachu. V dopise proto mimo jiné žádají, aby jim vláda poskytla obdobnou formu podpory jako restauracím, aby byly otevřeny gastronomické provozy a mohly fungovat alespoň v omezeném režimu.
Výzvu podepsalo více než 120 podnikatelů. „Pracujeme jako skladníci, baristé, sommeliéři, řezníci, řidiči, zelináři, cukráři a pekaři,“ stojí v dopise. Tito a další podnikatelé sepsali dopis, jehož prostřednictvím se obrací na vládu. Mezi jejich základní požadavky patří například to, aby dostali obdobnou formu podpory jako mají uzavřené restaurace, a to za celou dobu platnosti vládních opatření.
Navíc chtějí, aby vláda upustila od uzavření gastronomických provozů a umožnila jim opět fungovat, byť v omezeném režimu. „Neboť procento prokázaných přenosů ve stravovacích zařízeních je zcela marginální a podoba represí neodpovídá případné míře epidemiologického rizika,“ stojí v prohlášení.
Ve výzvě pak také její autoři prosí, aby se upustilo od celoplošných opatření a byly zavedeny cílené kroky, které by se například soustředily na rizikovou skupinu starších pětašedesáti let. Situace se podle nich musí řešit komplexně, nesmí být považována jen za zdravotní, ale zejména společenský problém. Dále žádají, aby se zaváděla opatření, která zamezí případné třetí vlně a apelují na vládu, aby přestala lidi děsit.