
Výpověď bez důvodu? Návrat do časů roboty, říká Středula. Podle expertů pomůže zvýšit mzdy
Restauratéři se musí podle ekonoma Lukáše Kovandy prát nejen s drahými energiemi, ale i s vyššími náklady na zaměstnance. V souvislosti s propadem reálných mezd rovněž ve vysílání CNN Prima NEWS zdůraznil, že podniky v gastronomii zažívají další šok. Člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboš Kastner upozornil, že kvůli maržím podniky možná prodají více, ale zisk mají menší.
Menší marže a podstatně nižší náklady než u běžných restaurací. To jsou podle popularizátora gastronomie Romana Vaňka hlavní důvody nízkých cen v jídelnách, jejichž popularita mezi Čechy v posledních letech znovu roste. Tento fenomén však podle Vaňka není oblíbený pouze v Česku, velké popularitě se těší také v západní Evropě.
Dobře, chutně, ale hlavně levně se najíst do sto korun? Naši reportéři pro vás stále objevují nová místa po celém Česku. Tentokrát vyrazili na východ a sever – v Moravskoslezském kraji navštívili Město Albrechtice a na severu Čech Liberec.
Je možné se v dnešní době dobře najíst za méně než sto korun? Redakce CNN Prima NEWS pro vás vybrala několik podniků, kde si pochutnáte a ještě ušetříte. Týká se to pražského stánku na Proseku, kde zákazníci stojí na jídlo ve frontě ještě před jeho otevřením. Štáby vyrazily i do dvou oblíbených bufetů v Olomouci.
Ve všech restauračních zařízeních v Evropské unii by měla být od roku 2027 k dispozici kohoutková voda zdarma. Vyplývá to z nařízení Evropské rady schváleného v prosinci. Čeští restauratéři s rozhodnutím nesouhlasí a označili ho za nesmysl.
K oslavám příchodu nového roku, ale i k jakékoliv jiné slavnostní události si Češi neodmyslitelně chystají chlebíčky. Na výběr mají z pestré škály druhů: od klasických s bramborovým salátem a vajíčkem, přes ty „à la krab“ až po modernější a lehčí verze s avokádovou pomazánkou či tou z červené řepy. Tyto chuťovky si oblíbili i velikáni českého filmového plátna za první republiky: Vlasta Burian, Jan Werich a Jiří Voskovec či operní pěvkyně Ema Destinnová. Který je váš nejoblíbenější? Hlasujte v anketě.
Institut hospody v české společnosti eroduje, a je to poněkud mrzuté. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekl zástupce gastronomie ČR Luboš Kastner. Aby starostové vesnic pomohli společenskému životu, měli by podle něj zvážit odpuštění nájmu hospodským. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy je ale otázka, zda by výsledný pokles cen byl natolik výrazný, aby se zákazníci opět vrátili.
Hledáte místo, kde objevíte jedinečný pivní zážitek s luxusní relaxací? Čtyřhvězdičkový Wellness Hotel s vlastním pivovarem, zasazený do srdce severočeských Teplic, je místem, kde se tradice pivovarnictví snoubí s moderními trendy v gastronomii a wellness. Nabízí zde nejen výjimečné pivo, ale i celou řadu služeb a zážitků, které přitahují návštěvníky z celé České republiky i zahraničí. Od nedělních brunchů, přes pivní koupele pro větší skupiny, až po nezapomenutelnou gastronomii ve dvou restauracích – Pivovarská a Garden. Výhodou rezervace ubytování je vstup do saunového světa zdarma. Přijďte a objevte dokonalou kombinaci relaxu a gurmánského potěšení!
Ve dne bistro, večer bar. Řeč je o pražském podniku Monk, který sídlí na Maltézském náměstí, tedy stejné adrese, jako někdejší proslulá restaurace U Vladaře. První pobočka bistra byla otevřena před šesti lety na Starém Městě v Michalské ulici. Dnes se ale projekt rozrůstá a do čela barového týmu se postavil ostřílený Matěj Kochan, jehož předchozím působištěm byl pražský bar AnonymouS. Čím je se svým týmem originální a jak propojuje koktejly s kulinářstvím, jsme zjišťovali s pořadem Za barem.
Na slavnostním galavečeru v Černínském paláci byli 1. listopadu vyhlášeni vítězové druhého ročníku Národních cen sociálního podnikání Zlatá vážka. Cena oceňuje podniky, které propojují zisk s pozitivním společenským dopadem a letos udělila ceny ve čtyřech kategoriích, včetně nově zavedené kategorie Sociální podnik roku. Hostem pořadu Nový den na CNN Prima NEWS byla předsedkyně hlavní poroty soutěže a zároveň předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéta Pekarová Adamová. A o průběhu a přínosu samotné soutěže promluvil i ředitel Zlaté vážky Zdeněk Kosour. Hosté prozradili, že ocenění míří na projekty, které propojují ziskovost s pozitivním dopadem na společnost. Každý vítěz obdržel finanční odměnu a sošku vytvořenou sochařem Vilémem Fričem.
Vážná nehoda na motorce v Perneku u západoslovenského města Pezinok stála v neděli život majitele masokombinátu a známého velkouzenářství Berto Ignáce Bertoviče. 59letý podnikatel se střetl s protijedoucím džípem. Život mu nezachránil ani rychlý zásah lékařů. Náhlá smrt oblíbeného šéfa zasáhla nejen rodinu, ale i zaměstnance podniku, uvedla slovenská média.
Známý šéfkuchař a zakladatel úspěšné sítě indických restaurací Shabir Hussain zemřel ve věku 56 let. Britský „Král kari“, jak se mu v gastronomii přezdívalo, prohrál boj s rakovinou, oznámila společnost Akbar's, u jejíhož vzniku stál. Všechny restaurace této sítě v reakci na smutnou zprávu zavřou a otevřou znovu až v pátek odpoledne. Informoval o tom web The Mirror.