CNN Prima News gastronomie

gastronomie

Výpis příspěvků ke štítku „gastronomie“

Kuchařská hvězda, která vařila pro Zemana: Co budeme jíst za 50 let? Dojde na obávaný hit z Asie

Vařil pro prezidenta na Pražském hradě, pro vybíravé cizince v Obecním domě. Dnes je Vratislav Oehm spolumajitelem a kuchařem restaurace Karlínská HolKa, kterou chválí gurmáni i gastronomičtí experti. Pro časopis, jenž vyšel ke čtyřem rokům fungování CNN Prima NEWS, popisoval, kam se posouvají naše chutě nebo nad čím z české klasiky nejvíce kroutí hlavou Američané či Asiaté.

VÝSLEDEK ANKETY: Zvolili jste nejlepší českou polévku. Vítěz hlasování některé překvapí

Která česká polévka je mezi tuzemskými jedlíky nejoblíbenější? Nejvíce hlasů v anketě CNN Prima NEWS získala dršťková. Porazila tak všechny hlavní favority prestižního gastrowebu Taste Atlas, kde naopak nezabodovala. Zahraniční gurmáni ve svém žebříčku nejlepších českých polévek naopak vsadili například na česnečku, rajskou či hrachovku. Špatně si nevedla ani kulajda. Které polévky naopak propadly u čtenářů? Podívejte se na výsledky ankety.

ANKETA: Nejlepší české polévky. Prestižní web zveřejnil překvapivý žebříček, souhlasíte s ním?

Která česká polévka je nejlepší? Prestižní gastroweb Taste Atlas rozsekl věčnou otázku svým čerstvě zveřejněným žebříčkem. Gurmáni z celého světa nakonec hlasovali pro tradiční českou česnečku, špatně si ovšem nevedly ani rajská či gulášovka. Do výběru se probojoval i předkrm, který české jedlíky spíše rozděluje než spojuje. A na úplném chvostu pak skončila štědrovečerní polévková stálice. Souhlasíte se žebříčkem webu Taste Atlas? Dejte hlas své oblíbené polévce v anketě na konci článku.

Čínský street food povýšila na umění. Eva Che je vyhledávanou privátní kuchařkou

Narodila se v Praze, vyrůstala v Kutné Hoře, ale oba její rodiče pocházejí z Číny. Své kulinářské umění představuje na eventech, ale klienti si ji najímají i pro zvláštní příležitost jako soukromou kuchařku. Evu Che oslovují známé značky, aby pro ně připravila cateringové služby, díky zájmu Čechů o vaření si založila kulinární koncept CheHub. Pro přípravu jídel si sama mixuje koření, připravuje vlastní ochucené oleje a omáčky. Zaujala svým čínským street foodem ve fine diningové kvalitě. Všimla si jí i společnost MAKRO ČR a ta ji zařadila mezi NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.

Restaurace nemají důvod zlevňovat, míní Pohlreich. Úroveň gastronomie se ale zlepšila

V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS mluvil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich o gastronomii v Česku. Ceny v restauracích podle něj klesat nebudou, protože se jim nesnižují náklady. Domnívá se, že úroveň restaurací se za poslední roky hodně zlepšila. „Je vidět, že všichni, kdo do gastrobyznysu vstupují nově, mají chuť to dělat na úrovni,“ pronesl.

Učil se podle Ano, šéfe s Pohlreichem. Dnes streetfoodový koncept Pedro's zná téměř každý

Splnil si sen přinášet lidem zajímavé pokrmy ve špičkové kvalitě, které si nikde v okolí nedají. Petr Pavlů, známější spíš pod přezdívkou Pedro je zakladatelem jihomoravského streetfoodového konceptu Pedro's, který se specializuje na tzv. comfort food a jeho pobočky najdete v Lednici a v Mikulově. Tenhle sympatický mladý muž vystudoval regionální rozvoj na Mendelově univerzitě v Brně. V gastronomii začal působit až po vysoké škole ve svých 25 letech. Sám o sobě tvrdí, že celých deset let je samouk a vše se učil metodou pokus–omyl. V roce 2013 stál u zrodu první poctivé burgrárny v kraji a v roce 2018 otevřel svůj první foodtruck pod značkou Pedro's. Hlavním cílem konceptu bylo povýšit úroveň gastronomie v turistických oblastech Lednicko-valtického areálu, tvořit netradiční kombinace a dělat lidem radost. Jídlo je pro Pedra celoživotní vášní, a to nemohlo ujít pozornosti projektu společnosti MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY. Petr Pavlů je dalším vyvoleným.

Jsem „cukrářský pošuk“, říká o sobě Vlad Ryasnyy. Nejlepší reklamou jsou ohlasy zákazníků

Během svého studia oboru gastronomie na hotelové škole v pražském Bráníku si prošel Vlad Ryasnyy spoustou soutěží a různými praxemi ve známých pražských podnicích. Díky umístění na předních místech se dostal do Juniorského národní týmu České republiky a prezentoval ČR na světových soutěžích v gastronomií. Zúčastnil se cukrářských kurzů po celé Evropě a získal zkušenosti. V současnosti působí jako lektor v cukrářské akademií HF Pastry Academy od Heleny Fleglové, kde předává své zkušenosti. Je zakladatelem značky Sugar Life, která se zaměřuje na výrobu sladkostí s dlouhou trvanlivostí a prémiovou kvalitou. Úspěšný e-shop chce přenést i do kamenné prodejny v Brně. A nejnovější úspěch? Společnost MAKRO ČR si cukráře, který vymyslel i recept na veganské makronky, vybralo do projektu NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.

Jsme módní salón v gastronomii. S Levitate míříme pokorně za michelinskými hvězdami, říká Šole

Jméno Miroslav Šole je známým pojmem na české startupové scéně. Jako investor a mentor působí například v CzechCrunch či Busyman. Gastronomie byla ale jeho láskou už od mládí. Vystudoval něco úplně jiného, ale vaření mu zůstalo v srdci. Když se stal šéfem pro střední a východní Evropu u britské Compass Group, což je největší cateringová firma na světě, bylo rozhodnuto. Přes den bude řídit společnost a po večerech vařit. Díky Compassu spolupracoval s nejlepšími kuchaři světa, zejména s Paul Bocus, který byl vyhlášen nejlepším kuchařem 20. století. Miroslav Šole, spolumajitel a manažer kreativní kuchyně Levitate popsal v rozhovoru svou cestu do světa špičkové gastronomie.

Hrajeme si s jídlem, říká principál Cirkus Burgeru. Nejdůležitější je obyčejná cibule

Sám o sobě říká, že je úplně obyčejný chlápek, který sedmnáct let dělal v korporátu a pak se jednoho dne sebral, založil si malou cateringovou firmu s food-trucky Airstream a nazval ji Circus Burger. Vystudovaný dopravní inženýr Jiří Nechvátal skromně zapomíná dodat, že z řadového zaměstnance se vypracoval až na šéfa logistiky jednoho z předních mobilních operátorů v Česku. Možná pracovní stereotyp a touha po změně i vášeň renovovat staré věci z něj stvořily špičkového principála burgerového cirkusu u nás. Právem tak patří mezi vyvolené kulinářské hvězdy projektu společnosti MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY.

Pivo za 100 korun? Začíná být achilovkou, tvrdí expert. Popsal proměnu venkovských hospod

Pivo bývalo tahákem gastronomie, nyní je jeho ekonomickou achillovou patou. V pořadu Co na to vaše peněženka ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl člen představenstva Asociace malých a středních podniků ČR Luboš Kastner. Podle něj totiž restauratérům generují zisky především jídla, nikoliv oblíbený nápoj z chmelu. Vesnickým hospodským doporučil nový ekonomický model. Odborník mimo jiné vyslovil prognózu ohledně ceny piva za sto korun.

Kulinářský zázrak na plovárně? Nejlepší bistro na světě, shodují se Šárka a Ondřej

Šárka Mieglová se s Ondřejem Brunclíkem poznala stylově u okénka s rychlým občerstvením na Vltavě. Byla z toho láska jako trám, ze které se narodily dvě děti. Dnes společně provozují bistro Panelka – legendární občerstvení u prvorepublikové plovárny nabízející mezinárodní kuchyni. „Nejlepší kiosek na světě“. Společnost MAKRO ČR je zařadila mezi vyvolené projektu NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY. A my vám je teď představíme.