Den, kdy zemřela Zbrojovka Brno, kritizují lidé. Nového majitele fotbalového klubu nešetří

Mnozí fanoušci kritizují převzetí tradičního fotbalového klubu novým majitelem Liborem Zábranským. Dokonce mluví o dni, kdy zemřela Zbrojovka Brno. Někteří kritici ho pro změnu nazývají majitelem „jen na oko“ a tvrdí, že vše zůstane při starém a Zbrojovka se bude dál potácet v krizi. Zábranský je zároveň dlouholetým šéfem hokejového klubu Kometa Brno.

Zbrojovce dlouho vládl Václav Bartoněk a s klubem to šlo v posledních letech od desíti k pěti. Na stole mu přitom ležela nabídka od investora Pavla Svoreně. Z té ale najednou sešlo a novým vlastníkem, s více než 80 procenty akcií Zbrojovky, se stal Libor Zábranský. Ten tak bude šéfovat největším brněnským klubům: jak hokejovému, tak fotbalovému.

ČTĚTE TAKÉ: Končím, oznámil stříbrný olympionik Hradilek. Kajakáře čeká poslední soutěžní jízda

„Dlouho jsem s Bartoňkem mluvil a nechal mě nahlédnout do smluv a v podstatě se nedivím, že nedošlo k dohodě s Pavlem Svoreněm, protože podle smluv neplnil některé smluvní dohody,“ řekl pro CNN Prima NEWS fotbalový expert Michal Koštuřík. Svoreň ale v rozhovoru pro web Czechcrunch uvedl, že měl od února ústní dohodu, že se pokusí vytvořit širší podnikatelskou skupinu, která by odkoupila výraznou majoritu, nebo dokonce sto procent klubu. „Deadline na vytvoření této skupiny byl do 26. dubna. S kolegy z RHK Brno jsme na tom intenzivně pracovali. Chystali jsme dokonce dvě varianty a předpokládal jsem, že tento týden budeme mít možnost diskutovat s panem Bartoňkem, ale ukázalo se, že hra už skončila. Prodávající preferuje jiného kupujícího,“ řekl Svoreň.

Podle něj je ve Zbrojovce celá řada problémů pramenících z faktu, že klub prakticky na žádné úrovni neusiluje o excelenci a kvalitu a nepracují v něm profesionálové. Vinit z toho Bartoňka je ale prý zjednodušené. „Mimo sportovní oblast, pokud vezmeme provozní, ekonomický, obchodní a marketingový úsek klubu, chybí znalost, strategie a snaha se učit a věci posouvat. Ukazovat na osobu majitele, to by bylo zjednodušené a neférové vyjádření,“ sdělil Svoreň.

Na jedné straně byl nástup Zábranského, který Kometu vytáhl z absolutního dna, kdy klubu hrozil krach, až k mistrovským titulům v extralize, přijat kladně. „Fotbalová Zbrojovka je momentálně ve své největší historické krizi. No a Libor Zábranský je jedinou a velmi dobrou příležitostí, jak dostat brněnský fotbal opět tam, kam patří,“ uvedl pro CNN Prima NEWS bývalý motocyklový závodník a brněnský rodák Karel Abraham.

„Já samozřejmě i za všechny fanoušky Zbrojovky doufám, že je to cesta k lepšímu,“ okomentoval událost pro CNN Prima NEWS bývalý fotbalista Zbrojovky Brno Petr Švancara. „Myslím, že vstup nového vlastníka, nového majitele může být jednou z cest, jak dostat zpátky Zbrojovku tam, kam patří,“ doplnil rovněž ministr životního prostředí a brněnský politik Petr Hladík (KDU-ČSL).

Fanoušci mají mimo jiné strach, že Zábranský je jen nastrčenou figurkou a neoblíbený Bartoněk bude za nitky v klubu tahat dál. Hodně se řeší také to, že Zábranský je zároveň zastupitelem města „Město by si mělo pohlídat, aby nedošlo ke střetu zájmů při hlasování o rozdělování dotací,“ popsal pro CNN Prima NEWS právník Robert Cholenský.

„Oba kluby berou velké dotace z města, je to otázka hlavně jeho vlastní odpovědnosti, svědomí,“ doplnil Hladík. Více světla snad do situace kolem Zbrojovky přinese plánovaná tisková konference s oficiálním představením nového majitele.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Šlégr: Letos medaile bude. Prohra doma s USA před 20 lety? Nejsmutnější chvílí mé kariéry

Tagy:
KDU-ČSL střet zájmů fotbal USA Karel Abraham Petr Švancara FC Zbrojovka Brno Petr Hladík