Zeman má opustit nemocnici ve středu, zamíří do Lán. Ochranka mu vezla čistý oblek

Prezident Miloš Zeman opustí Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN) ve středu. Informovalo o tom rádio Frekvence 1. Podle informací Pražského hradu byl na rekondičním pobytu. Ten trval devět dní, hospitalizován byl Zeman od minulého úterý.

Prezidentská kolona dorazila do Ústřední vojenské nemocnice poprvé už v pondělí kolem sedmé hodiny ráno. „Byl jsem se podívat u pavilonu C, kde je prezident Zeman hospitalizován, a byl jsem svědkem příjezdu prezidentské kolony. Členové ochranky vyndávali osobní věci i čistý oblek,“ hlásil ze střešovické nemocnice reportér CNN Prima NEWS.

Šlo ale skutečně jen o dovážku osobních věcí. Prezidenta pak navštívila v úterý v ÚVN jeho žena Ivana a kancléř Vratislav Mynář. Samotný prezident opustí nemocnici podle Frekvence 1 až ve středu. Ještě týž den má mít na programu mimo jiné jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou k rozpočtu.

Zeman byl v nemocnici od minulého úterý, podle Hradu kvůli dehydrataci a lehkému vyčerpání. Hlava státu podstoupila vyšetření, která nezjistila problémy ohrožující prezidenta na životě.

V nemocnici se shodou okolností v minulých dnech sešli hned dva čeští prezidenti, kromě Zemana byl hospitalizován také Václav Klaus. Klaus minulý týden Zemana v ÚVN také navštívil.

Zeman byl naposledy hospitalizován letos 20. až 22. ledna. V nemocnici byl očkován proti koronaviru, poté v ní zůstal kvůli plánované preventivní lékařské prohlídce. Zeman byl očkován látkou od firem Pfizer a BioNTech.

Loni byl od 25. do 29. srpna v nemocnici kvůli zlomenině. V ÚVN se podrobil operaci paže, kterou si zlomil při pádu. Podle zástupců Pražského hradu se tak stalo poté, co se po sledování večerních zpráv v televizi rozhodl jít bez hole a bez pomoci ochranky. Po propuštění přešel do domácího ošetřování a čekalo ho několik týdnů domácí rekonvalescenční péče.

V říjnu 2019 strávil v ÚVN čtyři dny. Nemocnice tehdy uvedla, že prezident absolvoval rehabilitační cvičení a byla mu aplikována intenzifikovaná výživa. Zeman se rozhodl informovat o svém zdravotním stavu a nemocnici zprostil mlčenlivosti. Ta následně oznámila, že se prezident léčil a po propuštění stále léčí pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou.

V roce 2013 byl prezident Zeman ošetřen s drobným poraněním kolena ve Fakultní nemocnici Motol, v péči lékařů byl zhruba dvě hodiny. Ještě týž den byl znovu ošetřován v Motole, a to kvůli krvi v koleni. V nemocnici zůstal přes noc, opustil ji druhý den. Lékaři mu doporučili zrušit plánované zahraniční cesty a strávit pár dní na lůžku. Zranění si Zeman přivodil doma, když v noci upadl a narazil kolenem do skříně.

Tagy: