Autor karikatury Mohameda je po smrti. Šla po něm Al-Káida a čelil několika atentátům

Švédský kreslíř Lars Vilks, který proslul kontroverzní karikaturou muslimského proroka Mohameda s tělem psa, v neděli zemřel při autonehodě. Bylo mu 75 let. Informují o tom švédská média.

Vilks kvůli karikatuře Mohameda čelil několika výhrůžkám smrtí. Od roku 2007 proto měl policejní ochranu. Podle informací švédských médií v neděli před třetí hodinou odpoledne jel v civilním policejním autě, které se střetlo s nákladním vozem nedaleko města Markaryd v jižním Švédsku.

Auto, v němž byl Vilks, údajně jelo vysokou rychlostí, než přejelo do druhého pruhu, kde se srazilo s kamionem a zůstalo pod ním zaklíněno. Daily Mail uvádí, že obě vozidla začala hořet a pětačtyřicetiletý řidič kamionu byl s vážnými zraněními převezen do nemocnice.

Zemřeli i policisté

Švédská policie podle tiskové agentury TT uvedla, že Vilks jel se dvěma policisty. Příčina nehody se vyšetřuje a policie jména zemřelých nesdělila. Úmrtí kreslíře listu Dagens Nyheter potvrdila Vilksova partnerka.

„Se zděšením a velkým smutkem jsem přijal zprávu, že odpoledne zemřeli dva naši kolegové a náš pracovník ochranky. V myšlenkách jsem s jejich příbuznými, rodinami, přáteli a spolupracovníky. Jsem také v kontaktu s policií v regionu, abych se ujistil, že se jim dostane potřebné podpory,“ sdělil šéf národní policie Anders Thornberg.

Před kontroverzním ztvárněním Mohameda nebyl Vilks mimo Švédsko příliš známý. Doma se proslavil především tím, že v přírodní rezervaci v jižním Švédsku bez povolení vytvořil skulptury z naplaveného dřeva, čímž spustil zdlouhavou právní bitvu. Dostal pokutu, ale dílo každý rok přiláká desetitisíce návštěvníků.

Prorok s tělem psa

Vilksův život se výrazně změnil před 13 lety, kdy nakreslil Mohameda s tělem psa. Konzervativní muslimové považují psy za nečisté a islámské právo obecně odmítá jakékoli zobrazení proroka, včetně příznivého, z obav, že by to mohlo vést k modlářství.

Teroristická síť Al-Káida vypsala za vraždu Vilkse odměnu 100 tisíc dolarů (2,1 milionu korun). V roce 2010 se dva muži pokusili zapálit kreslířův dům v jižním Švédsku. V roce 2015 Vilks v Kodani pořádal debatu o svobodě slova, kde zaútočil muslimský extremista. Vilks tehdy vyvázl bez zranění, útočník ale zabil filmového režiséra.

Tagy: