Pád letadla u Písku: Zemřel uznávaný pilot. Fotograf rockových hvězd bojuje o život

Letecké neštěstí, které se stalo v neděli odpoledne na Písecku, přežil oficiální fotograf The Rolling Stones a amatérský pilot Miro Majcen. Při havárii letadla T28 Trojan naopak zahynul zkušený akrobatický pilot Rainer Steinberger ze skupiny The Flying Bulls. Slovinský fotograf celebrit Majcen byl ve vážném stavu převezen do Fakultní nemocnice v pražských Vinohradech. Důvod pádu letadla zatím není jasný.

Na místo nehody letěl v neděli i záchranný vrtulník. Ten Majcena transportoval ve vážném stavu do nemocnice, uvedla mluvčí jihočeské záchranné služby Zuzana Fajtlová. Stroj byl navíc ohořelý. Před tragickou nehodou nad Českem přelétaly tři stroje. Ty letěly z polského města Lešno, kde se odehrávala letecká show, do rakouského Salcburku.

Nedaleko Jickovic však letadlo T28 Trojan z nezjištěných příčin proletělo lesním porostem a havarovalo. Stroj patří do stáje The Flying Bulls od Red Bullu a jeho pilotem byl uznávaný 54letý Rakušan Rainer Steinberger. „Byl velmi zkušeným pilotem, ale také naším milým přítelem,“ uvedla skupina na sociálních sítích. Zraněnému Majcenovi přeje brzké uzdravení.

Majcen byl v Polsku pracovně, leteckou show fotil jako jeden z oficiálních fotografů. Sám má pilotní licenci, složil zkoušky pro pilotování civilních osobních letadel. Jeho stav by měl být po převozu do nemocnice stabilní.

Slovinec patří mezi špičku svého oboru. Jedná se o oficiálního fotografa legendární britské rockové skupiny The Rolling Stones. Mimo ně však Majcen fotil třeba vystoupení Alice Coopera, Slashe nebo skupiny Kiss. Slovinský web 24ur.com, kde je Majcen váženým členem redakce, popsal, jaký je dříč a kolega. „Nafotil přes tisíc koncertů, nikdy jsme ho neviděli unaveného nebo bez nápadu. Je to člověk, který je vždy připraven do akce,“ uvedli s tím, že Majcen je členem týmu a všichni ho mají moc rádi.

Tagy:
letadlo fotografie nemocnice smrt fotograf Salzburg Jihočeský kraj pilot Česko Písecko Red Bull Písek The Flying Bulls Rainer Steinberger Miro Majcen okres Písek The Rolling Stones Leszno Alice Cooper Jickovice