Světový mír, křičela žena před Kremlem. Se stovkami dalších demonstrantů skončila v cele

Na nedělních demonstracích proti válce na Ukrajině bylo v Rusku zatím zadrženo více než 860 lidí. Informovala o tom organizace Ovd-Info, podle níž byli lidé zatýkáni při protestech v 37 městech po celém Rusku. Agentura AFP upozornila na brutální postup pořádkových sil vůči protestujícím.

Protestní akce se konaly například ve Vladivostoku na ruském Dálném východě, v Irkutsku u Bajkalského jezera, v sibiřském Tomsku, ale hlavně v Moskvě a Petrohradu. Fotografie a videa na sociálních sítích ukazují, jak policisté s ochrannými helmami a těžkou výzbrojí odtahují protestující. Dohromady bylo podle údajů Ovd-Info od začátku ruského útoku na Ukrajinu z 24. února zadrženo nejméně 14 800 lidí. Jen minulou neděli to bylo kolem 5 000 lidí.

V hlavním městě Moskvě bylo kovovými zátarasy uzavřeno náměstí před Kremlem. Pro případ velkých protestů byly podle DPA připraveny zasáhnout jednotky zvláštní policie OMON. Někteří její příslušníci měli neprůstřelné vesty a přilby. Ozbrojenci byli i před Státní dumou. Připraveny byly policejní antony pro zadržené.

Z Manéžního náměstí nedaleko Kremlu odvedla policie podle zpravodaje agentury AFP, který byl na místě, nejméně 100 demonstrantů a jednoho novináře. „Světový mír!“ skandovala jedna žena, když ji dva policisté násilím vlekli pryč. Několik policistů mělo na helmách nakreslené písmeno Z na znamení podpory ruských vojáků nasazených na Ukrajině.

Ministerstvo vnitra v neděli večer uvedlo, že v hlavním městě bylo zatčeno téměř 300 lidí za „různá porušení veřejného pořádku“ a že se zvažuje jejich soudní stíhání. Ovd-Info uvádí 416 zatčených v hlavním městě.

V Petrohradě bylo podle této organizace zatčeno nejméně 156 osob. Dvacetiletá Kristina přišla v modré bundě a žluté čepici, což jsou barvy Ukrajiny, aby „nějakým způsobem protestovala“. „Samozřejmě je děsivé jít ven (protestovat). Všechny odvádí, několik mých přátel bylo zatčeno, další byli vyhozeni z univerzity,“ řekla mladá žena agentuře AFP.

Kolemjdoucí šedesátnice v jednu chvíli na protestující křičela: „Všichni jste zrádci, všechny by vás měli zavřít!“

K nedělním protiválečným manifestacím vyzval mimo jiné vězněný kritik Kremlu Alexej Navalnyj. Zadrženým hrozí v závislosti na vznesených obviněních pokuty, ale i dlouhé tresty odnětí svobody.

Tagy: