Expert: Většina Rusů válku schvaluje. K protestu by je přimělo jen zdražování a hlad

Protest proti ruské invazi v Moskvě

Ruský prezident Vladimir Putin má stále podporu většiny obyvatel. Proti invazi na Ukrajinu protestuje jen malá část Rusů. Podle moskevského spolupracovníka CNN Prima NEWS Jiřího Justa jsou Rusové ochotni protestovat proti vládě výhradně z ekonomických důvodů.

Ruský opoziční aktivista Alexej Navalnyj vyzval k protestům proti invazi na Ukrajině. Putin má ale podle průzkumů stále podporu většiny obyvatel. Za protesty navíc hrozí v Rusku vysoké tresty, zadrženo při nich bylo již více než 14 tisíc lidí. „Neočekává se, že by se vyvolala celonárodní nebo celospolečenská vzpoura proti válce na Ukrajině,“ popsal spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just přímo z Moskvy.

Opoziční sociologové z Ruska v sobotu zveřejnili průzkumy, podle kterých Putinovu invazi na Ukrajinu schvaluje asi polovina Rusů, odmítá ji třetina. „Jde o relevantní čísla. Většinová společnost, která žije mimo velká města, konzumuje ruskou propagandu a věří Putinovi, podporuje válku,“ vysvětlil Just.

Sankce nic nezmění

Podle něj názor ruského obyvatelstva nezmění ani sankce, které zavedla Evropská unie. „Změní to až ekonomická situace, Rusové jsou ochotni protestovat proti vládě výlučně z ekonomických důvodů, pokud by měli například pocit hladu. Politika nebo válka na Ukrajině je ale k otevřenému vystoupení nebo protestu proti vládě nepřiměje,“ popsal Just.

Od soboty platí již čtvrtý balík sankcí, který se mimo jiné dotýká i omezení kryptoměn. Rusové z uvalení sankcí obviňují hlavně Západ. „Konsekvence s ukrajinskou vlákou tady neplatí, Rusové si nechtějí přiznat, že sankce jsou vyvolané ruskou agresí vůči Ukrajině,“ řekl Just. Podle něj začne na méně majetné Rusy brzy doléhat inflace. „Zásadní efekt sankcí přijde za týden, za dva, až obchody budou muset nakupovat zboží a dotkne se jich to, že západní firmy přestaly vyrábět některé produkty,“ sdělil Just. Dodal, že bude následovat zdražování, které se bude týkat celé ruské společnosti.

V neděli bylo na protestech zadrženo přes 320 lidí

Při nedělních demonstracích proti válce na Ukrajině bylo v Rusku zatím zadrženo více než 320 lidí. Informovala o tom organizace Ovd-Info, podle níž byli lidé zatýkáni při protestech ve 27 městech po celém Rusku. Organizace podle agentury DPA předpokládá, že počet zadržených ještě poroste.

Protestní akce se konaly například ve Vladivostoku na ruském Dálném východě, v Irkutsku u Bajkalského jezera, v sibiřském Tomsku, ale také v Moskvě a Petrohradu. Fotografie a videa na sociálních sítích ukazují, jak policisté s ochrannými helmami a těžkou výzbrojí odtahují protestující.

V hlavním městě Moskvě bylo kovovými zátarasy uzavřeno náměstí před Kremlem. Pro případ velkých protestů byly podle DPA připraveny zasáhnout jednotky zvláštní policie OMON. Někteří její příslušníci měli neprůstřelné vesty a přilby. Těžkooděnci byli i před Státní dumou. Připraveny tam byly i policejní antony pro zadržené.

Tagy: