Při útocích v Jemenu zahynulo pět povstalců. Hútíové slibují pomstu, lodě budou napadat dál

Hútíové protestují proti mezinárodní koalici, která má strážit Rudé moře (22. 12. 2023).

Údery proti povstalcům v Jemenu

Americko-britské noční údery na vojenské pozice povstalců v Jemenu zabily pět šíitských povstalců a dalších šest zranily, napsali povstalci na síti X. Slíbili rovněž, že akce nezůstane nepotrestána. Povstalci také uvedli, že v útocích na obchodní lodě v Rudém moři budou pokračovat.

„Americký a britský nepřítel nese plnou odpovědnost za zločinnou agresi proti našemu jemenskému lidu, která nezůstane bez odpovědi a potrestání,“ uvedli povstalci. Noční americko-britské údery označili za „podporu pokračování izraelského zločinu v Gaze a brutální agresi proti Jemenské republice“.

Jemenští povstalci také uvedli, že noční akce je neodradí od podpory palestinskému lidu a že budou pokračovat v útocích na obchodní lodě v Rudém moři. Ty podle nich souvisí s válkou Izraele v Pásmu Gazy a podporou, již vyjadřují některé země izraelské vládě.

K TÉMATU: Masivní útok proti povstalcům v Jemenu. Americký ministr obrany řídí akci z nemocnice

Americký ministr obrany Lloyd Austin nařídil a sledoval údery na jemenské povstalce z nemocnice, uvedl vysoce postavený zdroj z Pentagonu pro televizní stanici CNN. Masivní útok ze strany Spojených států a Velké Británie má za cíl zničit hútíjské vojenské kapacity, především odpalovací platformy pro rakety a drony, které ohrožovaly nákladní lodě v Rudém moři. Američané i Britové měli podle zdroje CNN vést palbu jak z letadel, tak z válečných plavidel a ponorek. „A nemusí jít o poslední slovo,“ uvedl zdroj.

„Mezi úterkem a čtvrtečním večerem Austin hovořil s prezidentem Joem Bidenem, představiteli generálního štábu a dalšími bezpečnostními složkami. Projednali veškeré možnosti a způsob provedení poté, co jim prezident dal zelenou,“ citovala svůj zdroj televizní stanice CNN.

Tagy: