CNN: Masivní útok proti povstalcům v Jemenu. Americký ministr obrany řídí akci z nemocnice

Američané s Brity zahájili útok proti jemenským povstalcům. (11. 1. 2024)

Údery proti povstalcům v Jemenu

Americký ministr obrany Lloyd Austin nařídil a sledoval údery na jemenské povstalce z nemocnice, uvedl vysoce postavený zdroj z Pentagonu pro televizní stanici CNN. Masivní útok ze strany Spojených států a Velké Británie má za cíl zničit hútíjské vojenské kapacity, především odpalovací platformy pro rakety a drony, které ohrožovaly nákladní lodě v Rudém moři. Američané i Britové měli podle zdroje CNN vést palbu jak z letadel, tak z válečných plavidel a ponorek. „A nemusí jít o poslední slovo,“ uvedl zdroj.

Šéf americké obrany Austin leží v nemocnici od 1. ledna poté, co se u něj na konci prosince objevily komplikace po operaci rakoviny prostaty. Podle nejmenovaného vysoce postaveného pracovníka Pentagonu byl proto celý úder proti povstalcům řízen z nemocničního lůžka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel „Putinův gerontolog“. Prezidentovi chtěl prodloužit život, sliboval aspoň 100 let

„Mezi úterkem a čtvrtečním večerem Austin hovořil s prezidentem Joem Bidenem, představiteli generálního štábu a dalšími bezpečnostními složkami. Projednali veškeré možnosti a způsob provedení poté, co jim prezident dal zelenou,“ citovala svůj zdroj televizní stanice CNN.

Noční údery na hútijské vojenské cíle navíc „nemusí být tím posledním slovem“. Proti povstalcům, kteří se opírají o podporu Íránu, můžou západní mocnosti provést další kroky, pokud jemenští rebelové neustanou s útoky. Není jasné, zda jemenští rebelové podnikli odvetnou palbu.

Podle zdroje CNN byly cílem americko-britských úderů především vojenské kapacity Hútíů, jako jsou muniční sklady či odpalovací platformy pro rakety a sebevražedné drony. Nejmenovaný pracovník Pentagonu odmítl, že by zasáhli civilní oblasti. „Nemůžu uvést přesné procento zničených hútijských prostředků, jde ale o významnou porci. K jejich likvidaci byla použita přesná naváděná munice. Šli jsme po velmi konkrétních místech,“ řekl.

Británie a Spojené státy v posledních dnech opakovaně varovaly, že letecké údery na pozice Hútíů se blíží. Britský ministr obrany Grant Shapps ve středu po sestřelení 21 dronů a střel vyslaných z Jemenu prohlásil, že tyto nezákonné útoky jsou zcela nepřijatelné, a pokud budou pokračovat, povstalci ponesou následky. Dodal, že za útoky nepochybně stojí Írán, který jim dodává nejen zbraně, ale také zpravodajské informace.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: CNN exkluzivně v tunelu Hamásu. Dvacet metrů pod zemí je i splachovací záchod, popsal reportér

Tagy: