Při útoku na Lysyčansk zemřelo 28 lidí včetně dítěte. Ukrajinci zasáhli pekárnu, tvrdí Rusové

Počet mrtvých po útoku na východoukrajinský Lysyčansk, který mají pod kontrolou Rusové, vzrostl na 28. Mezi mrtvými je devět žen a jedno dítě, oznámilo v neděli na síti Telegram ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Rusové v sobotu uvedli, že na město v samozvané Luhanské lidové republice (LNR) zaútočili Ukrajinci a zasáhli budovu, ve které byla pekárna. Ukrajinská strana útok prozatím nekomentovala.

Ruské ministerstvo pro mimořádné události uvedlo, že z trosek bylo vytaženo deset živých lidí. Dodalo nicméně, že čtyři z nich jsou ve velmi vážném stavu a že po dalších lidech se stále pátrá.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko zkouší na Ukrajině drony s umělou inteligencí. Útočí i bez povelu, naznačuje analýza

Záchranáři pracovali celou noc. Přeživší hledali v troskách, které zbyly z rozbité restaurace Adriatic na Moskevské ulici, kde byla podle ruských úřadů zřízena pekárna pro civilisty.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová už v sobotu podle agentury TASS uvedla, že útok byl proveden za použití západních zbraní. Žádá, aby Západ útok odsoudil. „Občané EU by měli vědět, jak jsou jejich daně využívány –⁠⁠⁠⁠⁠ používají se na nákup smrtících zbraňových systémů a posílají se kyjevskému režimu, který je používá k zabíjení civilistů,“ řekla Zacharovová.

Vojenští vyšetřovatelé uvedli, že pekárnu zasáhla střela odpálená ze salvového raketometu HIMARS. Agentura Reuters napsala, že se jí podařilo s pomocí Google Maps ověřit, že na videu ruského ministerstva je skutečně poškozená budova z Moskevské ulice v Lysyčansku. Nebylo podle ní ale možné ověřit datum pořízení záběrů ani další podrobnosti zprávy ruských úřadů.

Ukrajinská vojska se z Lysyčansku stáhla začátkem července 2022. Rusko tak získalo kontrolu nad celou východoukrajinskou Luhanskou oblastí. Ve městě podle ukrajinských úřadů zůstává zhruba jen desetina z předválečného počtu 110 tisíc obyvatel.

Už v lednu Rusko obvinilo Ukrajinu, že ostřelovala tržiště v Doněcku, dalším Rusy okupovaném ukrajinském městě. Podle proruských úřadů tam zemřely skoro tři desítky lidí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zničili jsme ruský raketový člun, tvrdí ukrajinská rozvědka. Útok zaznamenala na video

Tagy:
smrt Ukrajina Marija Zacharovová Rusko ostřelování Lysyčansk válka