Rusko zkouší na Ukrajině drony s umělou inteligencí. Útočí i bez povelu, naznačuje analýza

Ukrajinská i ruská armáda během konfliktu vylepšují své dronové technologie, Moskva v současnosti testuje drony poháněné umělou inteligencí. Analytický web War on the Rocks informoval, že cílem Moskvy zřejmě je, aby byl při jejich řízení minimalizován lidský faktor. Na technologii plně autonomních dronů prý nemá odpověď ani americká armáda.

Válka na Ukrajině je prvním konfliktem v historii, který široké veřejnosti ukázal, jak obrovskou roli hrají na frontě drony. Ukrajinci nejdříve proslavili při úspěšných úderech turecké drony Bayraktar, to byl ale teprve začátek. Rusové se pokusili odpovědět íranským modelem Šáhid. Technologický vývoj ovšem jede dál na plné obrátky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když je okupace horší než bombardování. Ukrajinci se děsí ruského výpadu u Charkova

Analytický vojenský web War on the Rocks upozornil, že zatímco většinu války byli v technologickém vývoji o krok napřed Ukrajinci, v posledních měsících údajně přebírají iniciativu Rusové. A to právě díky vývoji nových dronů, konkrétně těch, které do podstatné míry ovládá umělá inteligence.

Nové přírůstky do ruské armády mají jména Šturm 1.2 (neplést s protitankovou střelou 9K114 Šturm) a Ovod.

V prvním případě jde o robustní a poloautonomní bezpilotní letoun, který údajně dokáže vyhodnocovat bojovou situaci a bombardovat cíl nezávisle na lidském operátorovi. Dron prý pracuje s technologií uzamčení cíle, při které lidský operátor označí cíl na kontrolním panelu a dron následně sám vyhodnotí, kdy přesně a odkud na cíl zaútočí.

Přestože má jít o technologicky pokročilý dron, dá se využít i jako kamikaze stroj, což naznačuje, že nebude zase tak nákladné ho vyrobit.

Druhý dron Ovod je menší a agilnější. Dokáže údajně zasáhnout statický i pohyblivý cíl s úspěšností 90 procent. Podle webu War on the Rocks existují důkazy, že Rusko nové drony zkouší i v probíhající válce na Ukrajině.

Jsou autonomní drony realita?

Při využívání umělé inteligence – ať už ve vojenském, nebo civilním sektoru – je prozatím největším problémem potřeba obrovského výpočetního výkonu. Ovod je ale podle odborníků relativně malý dron, což může ukazovat, že Rusové v tomto ohledu technologicky pokročili.

„Zmenšení potřebných výpočetních a výkonových nároků u stávajících dronů je problém, který se aktivně snaží řešit i Spojené státy. Tyto snahy jsou však testovány spíše v pečlivě navržených simulacích než na bojišti,“ uvádí web War on the Rocks.

Podle něj je to právě americká armáda, která musí technologický vývoj ruské armády v posledních měsících pečlivě sledovat. Rusové se zřejmě snaží o minimalizaci zapojení operátorů dronů do reálného boje a ideálně o jeho úplné vyřazení z bitevní rovnice. Na každé straně fronty jsou totiž v současnosti zkušení operátoři dronů cílem číslo jedna.

Americká armáda ale údajně nemá technologii, která by mohla konkurovat plně autonomním bojovým dronům, které řídí umělá inteligence. Zatímco Rusové inovují během války a technologický vývoj žene dopředu válečná ekonomika, v USA brzdí dronové inovace legislativa a etické otázky.

„Ačkoli směrnice 3000.09 amerického ministerstva obrany výslovně nezakazuje zbraňové systémy s umělou inteligencí bez účasti lidského operátora, nic nenasvědčuje tomu, že by Spojené státy o takové technologie usilovaly,“ uvádí analýza, podle které se americká armáda soustředí na to, aby drony vojáka efektivně doplňovaly, ale nenahradily.

Jestli jsou zvěsti o efektivitě nových ruských dronů skutečně pravdivé, zřejmě odkryjí následující měsíce. Jisté ale je, že s příchodem dronů prochází válečnictví dynamickou transformací.

„Válka na Ukrajině tlačí inovace na obou stranách na hranici možností a nutí protivníky přizpůsobovat a přebírat nejnovější vojenské a civilní technologie pro boj,“ uzavřel web War on the Rocks.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se, co mohou proti Rusku nasadit Ukrajinci

Tagy: