Ledová past uvěznila hejno kosatek. Ze spárů smrti se dostaly samy, lidé jim nepomohli

Uvězněné kosatky v ledu den bojovaly o život

Skupině kosatek dravých, která byla v úterý uvězněna mezi kusy ledu u japonského ostrova Hokkaidó, se zřejmě podařilo svépomocí uniknout z vodního vězení na otevřené moře. Podle zástupců pobřežního města Raus nejméně deseti zvířatům hrozilo uhynutí. O případu informovala japonská veřejnoprávní televize NHK.

Uvězněné kosatky zaznamenal jako první místní rybář, který vzápětí kontaktoval zástupce města a pobřežní stráže. Ti médiím sdělili, že není v jejich síle vodním živočichům pomoci. „Nemáme jinou možnost, než čekat, až se led prolomí a velryby vyváznou,“ popsali úředníci pro NHK. S lodí by prý nebylo možné dostat se ke zvířatům dostatečně blízko.

ČTĚTE TAKÉ: Drama na Bahamách: Dítě se potápělo mezi žraloky, jeden z nich zaútočil. Organizátor se hájí

Kamery z dronu organizace pro divokou zvěř Wildlife Pro LLC zachytily kosatky, jak lapají po dechu v malém prostoru mezi kry ledu. Spolek uvedl, že na ně natrefil během mořského průzkumu.

羅臼で調査中に遭遇したシャチの案件です。 ドローンの動画から確認できるのは13頭です。 2005年にも流氷にシャチが閉じ込められたことがありました。 自然の摂理と言えばそれまでですが、切なくなるのも事実です。 #羅臼 #シャチ #知床 #知床半島

Posted by 合同会社ワイルドライフプロ on Monday, February 5, 2024

„Viděl jsem asi 13 kosatek s hlavami trčícími z díry v ledu. Zdálo se, že mají potíže s dýcháním. Figurovala mezi nimi tři nebo čtyři mláďata,“ konstatoval podle CNN člen Wildlife Pro LLC, který video natočil.

Ve středu už je drony nezaznamenaly. Ochránci zvířat se domnívají a doufají, že se velrybám ze spárů ledu podařilo uniknout. K podobnému případu, ale se špatným koncem, došlo v této oblasti v roce 2005. Tehdy všechna uvězněná zvířata uhynula, připomněl web CNN.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čechy uvězněné v Alpách se podařilo zachránit. Na nejvyšší rakouské hoře strávili dvě noci

Tagy: