Přicházejí nové vakcíny proti covidu. Prymula naznačil, kterou považuje za nejlepší

Epidemiolog Roman Prymula o variantách očkování proti covidu

Jiří Pospíšil, Jaroslav Bžoch, Roman Prymula, Ondřej Dostál

Covid opět nabírá na síle a začíná se opět diskutovat o očkování. Nejnovější vakcína je podle epidemiologa Romana Prymuly už v České republice a do oběhu by se měla dostat během pár dní. Nejspíše se na trhu objeví dvě varianty – mRNA vakcína a proteinová vakcína. Právě druhá zmíněná by měla být účinná i proti nejnovější variantě covidu Pirole, uvedl bývalý ministr zdravotnictví v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Snažíme se, aby vakcíny proti onemocnění covid pokrývaly ty cirkulující varianty, které tady jsou,“ zmínil epidemiolog Roman Prymula s tím, že je to ale velmi složité, protože vývoj trvá určitou dobu a v mezidobí vznikají další verze.

ČTĚTE TAKÉ: Strašák jménem Pirola. Co víme o nejnovější variantě covidu a jaké má příznaky?

„My jsme se v podstatě posunuli od těch prvních vakcín k vakcínám takzvaně duálním, které pokrývaly jak tu původní variantu wuchanskou, tak vlastně variantu koronaviru, která tady je v současné době naprosto dominující – Omikron, mezi jehož varianty patří i Pirola,“ sdělil Prymula.

„Vakcína, která byla schválena Evropskou unií asi k 31. srpnu, už u nás je, nicméně trvá delší dobu, než je uvolněna do běžného použití,“ vysvětlil epidemiolog a dodal, že očekává, že by měla být k dispozici v následujících dnech.

Zřejmě se bude jednat o vakcíny firem Moderna a Novavax. „Ta první je mRNA vakcínou, podobně jako ta od společnosti Pfizer, a vakcína Novavaxu je proteinovou látkou,“ informoval epidemiolog. Novavax podle něj také navíc jako jediný deklaroval, že jeho vakcína je vysoce účinná i proti variantě Pirola.

Epidemiolog se také svěřil s tím, že on sám se nejspíše „proteinovou vakcínou“ naočkovat nechá, nicméně dodal, že je na rozhodnutí každého, zda se pro očkování rozhodne, či ne. A stejně tak tomu je i u očkování proti chřipce: „Pokud jsme nikdy chřipkou neonemocněli, tak se možná nemusíme očkovat, ale pokud nás chřipka pronásleduje, myslím si, že je zcela namístě, abychom se očkovat nechali,“ uvedl s poznámkou, že každý by měl použít selský rozum.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nemocnice ve Valašském Meziříčí už kvůli covidu musela omezit návštěvy

Tagy:
očkování COVID-19 360° pandemie Roman Prymula