Příčina smrti Tiny Turnerové odhalena. Jsem připravená, říkala v jednom z posledních rozhovorů

Zemřela legendární zpěvačka Tina Turnerová.

Královna rock’n’rollu Tina Turnerová ze smrti strach neměla. Jsem připravená, prohlásila v roce 2018 v rozhovoru pro časopis Zeit. Z tohoto světa odešla poklidně a její skon byl z přirozených příčin, uvedl její mluvčí. Zpěvačka ale dlouhodobě bojovala s vysokým krevním tlakem a měla velké problémy s ledvinami.

Zdraví trápilo Tinu Turnerovou prakticky celý život, připomíná web Daily Mail. Více než 40 let „rocková babička“ bojovala s vysokým krevním tlakem. Podařilo se jí porazit rakovinu střev. Trpěla dlouhodobými problémy s ledvinami, na jejichž poškození měl velký vliv vysoký tlak.

ČTĚTE TAKÉ: Raduj se v ráji, legendy neumírají. Jagger a další celebrity posílají Turnerové dojemné vzkazy

Na nemoci ledvin v posledních letech Turnerová upozorňovala často. Problému věnovala i jeden z posledních příspěvků na Instagramu. „Dnes je Mezinárodní den ledvin. Proč je to důležité? Protože ledviny selhávají bez bolesti. Moje ledviny jsou obětí toho, že jsem si neuvědomovala, že můj vysoký krevní tlak měl být léčen konvenční medicínou,“ napsala zpěvačka na sociální síť letos 9. března.

Připomněla tím svůj přechod z konvenčních léků na homeopatika, aniž hledala radu u svých lékařů. „Málokdy v životě jsem se tak mýlila,“ uvedla. Ledviny byly tak poškozené, že zpěvačka byla devět měsíců na dialýze.

Ledvinu jí daroval manžel

Zdravotní problémy ji sužovaly natolik, že v roce 2017 dokonce uvažovala o asistované sebevraždě, připomněl web deníku The Mirror. Život jí tehdy nakonec zachránil její druhý manžel, který jí ledvinu daroval. Zpěvačku nicméně i po tomto zákroku zdraví nepřestalo trápit. Podle webu se totiž její tělo snažilo dárcovskou ledvinu odmítnout a Turnerová trávila další měsíce v nemocnicích.

Ze smrti strach neměla, jak řekla v říjnu roku 2018 v rozhovoru pro německý časopis Zeit. „Budu připravena, až se brána otevře,“ řekla tehdy.

Legendární Tina Turnerová zemřela poklidně ve středu 24. května ve svém domě v Küsnachtu nedaleko švýcarského Curychu. Přezdívalo se jí „královna rock’n‘rollu“ a sama Turnerová chtěla, aby si ji lidé přesně takto pamatovali. Zpěvačka to uvedla ve svém pravděpodobně posledním rozhovoru pro web The Guardian z 8. dubna 2023.

Tagy: