Přijmu jakýkoliv trest, uvedl policista u soudu. Za zastřelení agresora dostal podmínku

Policista ve službě zastřelil nebezpečného opilého muže.

Policista zastřelil muže, vrchní soud ho potrestal

Vrchní soud rozhodl v případu policisty, který při zásahu na Jindřichohradecku zastřelil opilého agresivního muže. Ten proti němu údajně běžel s plynovou maskou na hlavě a chystal se zaútočit. Policista ho několika zásahy usmrtil. Soud ho uznal vinným, do vězení ale zatím nemusí.

Vše se odehrálo v osadě Dvořiště v Lomnici nad Lužnicí. Problémová dvojice v pronajaté chatě byla místním dobře známá, hádky a alkohol byly na denním pořádku. Podle jednoho z místních měl muž svou družku napadnout a ta přivolala hlídku. „Nebylo to poprvé, proto zavolala policajty. A on na ně vyběhl s plynovou maskou na hlavě,“ uvedl svědek.

Svědci popisují střípky toho, co se stalo. Muž skutečně utíkal proti policistovi s plynovou maskou na hlavě. Byl silně opilý, podle soudu mu v krvi kolovala 4 promile. Policista na muže zamířil zbraní a řekl mu, ať stojí. Útočník na to ale nereagoval a dál nabíhal na policistu. Policista třikrát vystřelil a třikrát se trefil, z toho dvakrát do srdce. Podstatné bylo, že nepadl varovný výstřel. Soudce ho za to potrestal, měl strávit tři a půl roku ve vězení. Odsouzený se ale odvolal k vrchnímu soudu.

„Za dvanáct let jsem se nesetkal s takovou mírou agrese, ten člověk byl asi nepříčetný. V současné době v podstatě nevím, jak bych se zachoval, kdybych se dostal do podobné situace, protože následný proces je neuvěřitelný. Omluvil jsem se už mockrát, je to pro mě hrozně těžký a v podstatě přijmu jakýkoliv trest,“ uvedl u soudu policista David Knapík.

Vrchní soud ale nakonec trest policistovi zmírnil.  Dostal tři roky s pětiletým odkladem, do vězení tak nemusí. Podle soudce měl zkušený policista mířit tak, aby útočníka spíše znehybnil, než aby ho usmrtil. Policista měl z rozsudku radost.

„Psychický nátlak to byl, situace byla složitá. Navíc klient má malé miminko, které se mu narodilo v době rozsudku soudu prvního stupně,“ uvedl k případku policistův advokát Josef Kopřiva. Rozsudek už je pravomocný a nedá se tak proti němu odvolat. David Knapík se ale prostřednictvím advokáta ještě pokusí dovolat k Nejvyššímu soudu, aby mohl dál sloužit u policie.

Tagy: