PRIMA ČESKO KVÍZ: Šikmá věž, autonomní vlaky i varhany ze Španělska

Procestovali jste svět a už nevíte, kde hledat krásy přírody i dobrodružství? Nemusíte jezdit daleko. Česká kotlina skrývá tolik krásných míst a šikovných lidí, kteří je udržují, že by byl hřích nepoznat je blíže. Vydat se můžete do vyhlášených lokalit, jako je katedrála sv. Víta v Praze, která by se už brzy měla dočkat nových varhan ze španělského El Papiolu. Pokud máte rádi méně lidí ale podobnou architekturu, vyrazte do Kutné Hory. Tamní Chrám sv. Barbory navrhoval stejný autor. Nebo si v nejnovějším díle pořadu Prima Česko prohlédněte šikmou věž Kostela Nanebevzetí panny Marie v Ústí nad Labem. A pro technicky zaměřené diváky tu je Švestková dráha, na níž se testují autonomní vlaky.

Tvůrci pořadu Prima Česko myslí pochopitelně i na milovníky zvířat. Zoo v Plasech patří k těm nejmenším v republice, ovšem zážitků nabízí nepřeberně.

Ať už patříte k techničtějším typům, nebo si raději vydechnete při poznávání nových a přitom prastarých míst, nedělní týdeník o krásách české kotliny si užijete.

Jak vám slouží paměť a co vás z posledního dílu pořadu Prima Česko nejvíce zaujalo? Vyzkoušejte sebe i své blízké v našem kvízu.

PRIMA ČESKO KVÍZ: Šikmá věž, autonomní vlaky i varhany ze Španělska

1 10 Kostel Nanebevzetí Panny Marie se pyšní českou raritou - šikmou věží. Co ji vychýlilo z původní pozice?

2 10 Na opravu věže je potřeba vysoká suma. Zachránci peníze vybírají od dobrovolníků, kteří si mohou kus věže virtuálně koupit. O jakou část stavby jde?

3 10 Katedrála sv. Víta bere návštěvníkům dech už několik staletí. Stále ale nemá svoji definitivní podobu. Co jí chybí?

4 10 Jak zní celé jméno Katedrály sv. Víta?

5 10 Podle čeho nebo koho byla pojmenována Švestková dráha?

6 10 Švestková dráha je jednou z tratí, kde se testuje provoz autonomních vlaků. V reportáži jsme slyšeli o části vlakových souprav, které je v případě poruchy mohou vyřadit z provozu. Která část to je?

7 10 Zoo Plasy patří k těm nejmenším v Česku. Návštěvníky ale zaujmout umí. Kromě zvířat tam nabízí i minigolf. Ten je tématicky rozdělen, podle čeho?

8 10 Jak se jmenuje největší papoušek na světě, kterého právě v plaské Zoo chovají?

9 10 Kterou z památek v Kutné hoře navrhoval stejný architekt jako pražskou Katedrálu sv. Víta?

10 10 Kolik lidí bylo třeba k uvedení do provozu varhan v Chrámu sv. Barbory?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Tagy:
příroda Španělsko Kutná Hora architektura Ústí nad Labem Česko Praha varhany kvíz Katedrála svatého Víta Železniční trať Čížkovice - Obrnice Šikmá věž v Pise Kostel Nanebevzetí Panny Marie