Prima spojila síly s Červeným křížem. Zaměstnanci díky mobilním odběrům darovali krev

Zaměstnanci skupiny Prima darují krev.

Zaměstnanci skupiny Prima darují krev

Důkladnou prohlídkou a darováním krve si ve čtvrtek prošli někteří zaměstnanci skupiny Prima. Přímo v budově, kde televizní stanice sídlí, se totiž realizovaly v rámci dlouhodobé spolupráce Českého červeného kříže a CNN Prima NEWS mobilní odběry. Zaměstnanci tak reagovali na stále se snižující počet dárců. S pomocí lékařů a sester ze Všeobecné fakultní nemocnice tak šli mnohým příkladem.

Každý rok krev nebo některá z jejích složek pomůže průměrně 150 tisícům lidí. „Darovala jsem kdysi dávno a pak jsem ji několikrát potřebovala. Takže když přišla výzva, tak jsem si říkala, proč ne. Asi by to měl zkusit každý,“ popsala reportérka CNN Prima NEWS Daniela Révai.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ultrazvuk, odběry, cukrovka i stěry. Víte, jaká vyšetření je nutné v těhotenství podstoupit?

V českých nemocnicích daruje krev podle prezidenta Českého červeného kříže Marka Jukla asi 220 tisíc lidí. To podle něj ale není ideální, potřeba by jich bylo asi 300 tisíc. Protože darovaná krev má lidem pomoct a nesmí je v žádném případě ohrozit, vede se v Česku dlouhodobě kampaň za bezpříspěvkové a bezpečné dárcovství. „Je důležité, aby dárce zcela pravdivě vyplnil dotazník, i když měl třeba jen přisáté klíště. Pokud je ale někdo motivován tím, že peníze potřebuje, tak může takové věci zatajit,“ upozornil Jukl.

Před odběrem projde dárce důkladnou lékařskou prohlídkou. „Když vše odpovídá, jde k odběru. Ten trvá asi 5 až 10 minut,“ sdělila lékařka transfuzní stanice Všeobecné fakultní nemocnice Ludmila Pochopová. Průměrný odběr je asi 450 mililitrů krve. Krevní konzerva má pak trvanlivost 35 dnů.

Zaměstnanci skupiny Prima měli ve čtvrtek jedinečnou příležitost. Odběrné místo totiž „přijelo“ přímo za nimi. „Chodím pravidelně darovat krevní plazmu. Když byla tato nabídka, tak jsem neváhal. Když mám něco, co může pomoct ostatním, tak toho rád využiju,“ sdělil šéfeditor online zpravodajství CNN Prima NEWS Alexandr Božilov. „Pro nás je spolupráce s Červeným křížem jedna z těch smysluplných a potřebných. Rádi pomůžeme, když můžeme,“ řekl generální ředitel skupiny Prima Marek Singer.

A protože Český červený kříž slaví 105 let svého fungování, rozhodla se CNN Prima NEWS podpořit jeho úsilí při záchraně životů právě darováním krve, a to pod taktovkou projektu Prima Svět.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Učení za trest problémy neřeší, míní expertka. Poradila, jak školákům usnadnit návrat do lavic

Tagy: