Prymula: Černý kašel ohrožuje i zdravé novorozence. Očkovaných těhotných je žalostně málo

Epidemiolog Roman Prymula

Prymula k nebezpečí černého kašle pro novorozence

Nejohroženější skupinou v případě černého kašle jsou novorozenci, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula a dodal, že při nákaze jsou ohrožena i zdravá miminka. Jedinou účinnou ochranou je podle něj očkování ještě těhotných matek. Ty podle experta absolvují vakcinaci více, ovšem stále se jedná o „žalostné procento“.

Podle Prymuly není v případě černého kašle snadné rozpoznat, kdo onemocněním skutečně trpí. „U dospělých může být průběh klidnější, takže daný jedinec šíří nemoc mezi dětmi, aniž by si toho nikdo všiml,“ varoval v pořadu Nový den.

K TÉMATU: Ultrazvuk, odběry, cukrovka i stěry. Víte, jaká vyšetření je nutné v těhotenství podstoupit?

Zdůraznil, že nejohroženější skupinou jsou kojenci. „Svědčí o tom vysoký podíl hospitalizovaných. Největší výskyt však panuje u skupiny ve věku 15 až 19 let,“ poznamenal s tím, že čísla kopírují původní vakcinační schéma.

„Před nákazou jsou ohroženi i zcela zdraví novorozenci. Jediná cesta, jak ochránit nejmenší, je očkování těhotných v třetím trimestru,“ poznamenal Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS.

K vakcinaci během těhotenství chodí podle odborníka čím dál více žen. „Jde ale stále o žalostné procento z celkové populace. Pracuje se na tom, aby očkování této skupiny bylo hrazeno z veřejného zdravotního pojištění,“ přiblížil epidemiolog.

Na začátku září zemřela kvůli nákaze černým kašlem i tříměsíční holčička. Podle Státního zdravotního ústavu prodělala také infekci bakterií Streptococcus pneumoniae, která byla spojena se zánětem plic.

Epidemiolog rovněž promluvil o podzimní vlně onemocnění covid. Více se dozvíte ve videu výše.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Regulace e-cigaret? Děti nijak neochrání, míní Michailidu. Represe prý dopadne na dospělé

Tagy: