Učení za trest problémy neřeší, míní expertka. Poradila, jak školákům usnadnit návrat do lavic

Učení za trest problémy neřeší, tvrdí psycholožka.

Psycholožka poradila, jak školákům usnadnit návrat do lavic

Přechod z prázdninového uvolněného režimu zpátky ke školním povinnostem často znamená stres – jak pro děti, tak pro jejich rodiče. Ti mohou školákům návrat do lavic usnadnit dodržováním tří zásad – nestrašit, nelitovat a povzbuzovat, sdělila psycholožka Iva Hadj Moussa v pořadu Co na to vaše zdraví na CNN Prima NEWS.

„Jen počkej, oni si tě ve škole srovnají!“ nebo „Ve škole to nebude lehké, uvidíš.“ – to jsou věty, které si v životě vyslechl snad každý. Rodiče by se jich však podle Hadj Moussy měli vyvarovat a rozhodně dětem školu nedémonizovat, jak často bývá zvykem.

ČTĚTE TAKÉ: Plíseň, hmyz a myší trus ve známé české zmrzlinárně. Inspektoři nařídili prodejnu uzavřít

Někteří dokonce přitvrzují a školu a učení volí jako formu trestu. „Děti by měly být neustále motivované, aby poznávaly a objevovaly. U starších dětí nadšení mizí a je to škoda,“ uvedla psycholožka ve vysílání CNN Prima NEWS. Zároveň je podle ní třeba děti nelitovat a nedávat najevo obavy, že by pro ně škola mohla být náročná.

S čím naopak určitě nešetřit, jsou slova podpory a povzbuzení. „Dítě potřebuje vědět, že rodič věří v jeho schopnosti a v to, že to zvládne, i když to někdy bude náročné,“ upřesnila Hadj Moussa v pořadu Co na to vaše zdraví.

První školní den by měl být pro děti co nejpříjemnější. Rodiče ho mohou spojit s návštěvou cukrárny nebo kina. „Aby to děti prožily co nejpříjemněji a těšily se dál,“ podotkla psycholožka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Proteinové výrobky jako magnet na zákazníky? Experti zdvihají prst, platí snadné pravidlo

Tagy: