Princ Harry: Meghan nespáchala sebevraždu kvůli mně. Ztratil bych v životě další ženu

Princ Harry

Harry opět kritizoval rodinu (zdroj: CNN Prima NEWS)

Meghan Markleové zabránilo ve spáchání sebevraždy to, že by její manžel princ Harry ztratil další ženu v životě. Svěřila se mu s tím ve chvíli, kdy byla těhotná. Vévoda ze Sussexu to řekl moderátorce Oprah Winfreyové v novém dokumentárním seriálu The Me You Can't See (Mé já, které nevidíš). Princ také přiznal, že v minulosti byl závislý na alkoholu a drogách nebo že chodí na terapii.

Pár byl sezdaný necelý rok. Meghan čekala jejich syna Archieho, když Harrymu v lednu 2019 řekla, že má hluboké deprese. „To, co jí bránilo v tom, aby to dotáhla do konce, bylo, jak nespravedlivé by to bylo vůči mně po tom všem, co se stalo mé mámě, a abych se dostal do pozice, že ztratím další ženu ve svém životě i s naším dítětem,“ řekl podle Daily Mail Harry.

„Nejděsivější pro ni byla její jasnost myšlení. Nebyla pod vlivem prášků nebo alkoholu. Byla naprosto střízlivá a při smyslech. Přesto ji v nočním klidu tyto myšlenky probudily,“ pokračoval princ s tím, že nevěděl, jak se s jejími slovy vypořádat. „Trochu se stydím za to, jak jsem se s nimi vypořádal. Kvůli systému, ve kterém jsme se nacházeli, odpovědnosti a povinnostem, které jsme měli, jsme se rychle pomazlili a museli jsme se převléknout, abychom naskočili do konvoje s policejním doprovodem a odjeli do Royal Albert Hall na charitativní akci,“ sdělil Harry.

Změna způsobu života

„Pak ještě vystoupit před hradbu kamer a předstírat, že je všechno v pořádku. Nebyla možnost říct: ‚Víte co? Dneska večer tam nepůjdeme,‘ protože si jen představte ty historky, které by z toho vyplynuly,“ dodal.

Harry si po této noci uvědomil, že nemohou pokračovat v dosavadním způsobu života. „Zatímco jsme s manželkou seděli na židlích a drželi se za ruce, tak v okamžiku, kdy zhasla světla, Meghan začala plakat. Je mi jí líto, ale zároveň jsem na sebe pořádně naštvaný, že jsme se do této situace dostali,“ řekl princ Winfreyové.

„Styděl jsem se, že se to takhle zvrtlo. Styděl jsem se jít za svou rodinou. Abych byl upřímný, tak jako spousta jiných lidí v mém věku, vím, že od rodiny nedostanu to, co potřebuji. Pak jsem měl syna, kterému bych se daleko raději více věnoval, než abych pokaždé, když se mu podívám do očí, přemýšlel, jestli moje žena nedopadne jako moje matka a já se o něj nebudu muset starat sám,“ přiznal Harry.

Když prý konečně dospěl k rozhodnutí opustit královskou rodinu, stále mu někdo tvrdil, že to udělat nemůže. „A já si jen říkal: ‚Dobrá, jak špatné to musí být, než mi to dovolíte?‘ Vždyť ona (Meghan) chtěla spáchat sebevraždu. K tomuhle by to nemělo dospívat,“ prohlásil Harry.

Princ hovořil o tom, že nedokázal zpracovat zármutek ze smrti své matky. Vévoda ze Sussexu přiznal, že poslední čtyři roky chodí na terapii, která mu pomohla „vymanit se z tohoto kruhu“. „Terapie mě zocelila tak, abych byl schopen zvládnout cokoli. Věděl jsem, že pokud se nebudu věnovat terapii a nezměním se, ztratím ženu, se kterou bych mohl strávit zbytek života,“ sdělil Harry.

Alkohol, drogy a terapie

Princ také vysvětlil, že se snažil matku vytěsnit ze své mysli. „Nechci na ni myslet, protože když na ni budu myslet, vyvolá to ve mně skutečnost, že ji nemohu přivést zpět, a to mě jen rozesmutní. Jaký smysl má myslet na něco smutného, jaký smysl má myslet na někoho, koho jsi ztratil a kdo už nikdy se ti nevrátí? A tak jsem se prostě rozhodl, že o tom nebudu mluvit,“ uvedl vévoda ze Sussexu.

Jak Harry prozradil, trauma řešil alkoholem a drogami. Když se mu blížila třicítka, uvědomil si, že se před minulostí schovávat nemůže. Jeho rodina prý nedokázala pochopit jeho postoj a potřebu vyrovnat se se smutkem. „Členové rodiny říkali, že stačí hrát hru a život bude jednodušší. Ale já mám v sobě sakra hodně ze své mámy. Cítím se, jako bych byl mimo systém, ale pořád v něm trčím. Jediný způsob, jak se osvobodit a vymanit se z toho, je říct pravdu,“ míní Harry.

Z pozornosti, které se jemu a jeho ženě dostává, se mu „vaří krev“. „Sledují nás. Fotografují nás, pronásledují, obtěžují. Z cvakání fotoaparátů a blesků kamer se mi vaří krev. Rozčiluje mě to a připomíná mi to, co se stalo mé matce a co jsem zažil jako dítě. Nejde jen o tradiční média, ale i sociální sítě. Cítil jsem se naprosto bezmocný,“ dodal

Harry je spolu s Winfreyovou výkonným producentem pořadu The Me You Can't See. V pořadu by měli diskutovat o duševním zdraví s řadou slavných i méně známých osobností, jako jsou zpěvačka Lady Gaga, herečka Glenn Closeová, olympijská boxerka Virginia „Ginny“ Fuchsová, restauratér Rashad Armstead nebo syrský uprchlík Fawzi.

Tagy: