Princ Philip byl věrný britským vozům. Na pohřeb ho poveze lovecký Land Rover

Zesnulý princ Philip prý kdysi své manželce, britské královně Alžbětě II., řekl: „Až zemřu, stačí mě strčit do zadní části Land Roveru a odvézt mě do Windsoru.“ A jak se ukázalo, přání se nakonec stane skutečností. Vévodu z Edinburghu poveze 17. dubna na pohřeb, který se uskuteční v kapli svatého Jiří právě na hradě Windsor, Land Rover Defender 130 Gun Bus z roku 2005. Vůz určený na lovecké expedice.

Každý, kdo se ožení s vládnoucím panovníkem významné země, může s největší pravděpodobností jezdit v autě, na které si jen prstem ukáže. Princ Philip, vévoda z Edinburghu a od roku 1947 manžel britské královny Alžběty II., však celý život tíhl především k britským automobilům, zejména pak k terénním Land Roverům. V jednom z nich teď absolvuje i svou poslední jízdu.

Jedná se o upravenou verzi předchozí generace modelu Defender 130, která byla firmou Foley Specialist Vehicles speciálně navržena na lovecké expedice. Nadstandardní výbava terénního automobilu mimo jiné zahrnuje velkou užitkovou nástavbu, LED osvětlení, čalounění ze zelené kůže či obložení interiéru z francouzského dubu.

Řidičem do 97 let

Na terénní auta však princ Philip přešel až později. Zpočátku se zavázal spíše britským „sporťákům“, jako byly například kupé Lagonda 3.0 z roku 1954 nebo kabriolet Alvis TD21 Series II z roku 1961. Jeho dlouholetý vztah s vozidly Land Rover započal až v 70. letech, kdy automobilka představila nový model Range Rover. Z dostupných informací vyplývá, že vévoda z Edinburghu vlastnil, pronajal či alespoň řídil vždy minimálně jeden exemplář z dané generace tohoto vozu.

Řidičská kariéra prince Philipa skončila po havárii v Land Roveru Freelander poblíž jiného královského sídla Sandringham v únoru 2019. Tehdy 97letý princ vyjížděl z vedlejší silnice na hlavní, oslnilo ho slunce a nevšiml si, že zprava jede auto, konkrétně minivůz Kia Picanto. Jeho Land Rover do přijíždějícího auta naboural a pak se několikrát přetočil přes střechu. Při nehodě nebyl naštěstí nikdo vážně zraněn a Philip okamžitě objednal náhradní Land Rover, který mu byl dodán následující den. O měsíc později se vévoda z Edinburghu dobrovolně vzdal svého řidičského průkazu.

Pohřeb v sobotu

Princ Philip zemřel 9. dubna ráno ve věku 99 let na hradě Windsor. Státní pohřeb se v souladu s tradicí i jeho přáními bude konat v kapli svatého Jiří. Obřadu bude v sobotu 17. dubna v 15:00 (v 16:00 SELČ) předcházet celostátní minuta ticha.

Tagy: