Štědrý večer v Betlémě: Vánoce oslavíme i přes omezení, ujistil starosta

Betlém

Město Betlém se připravuje na vánoční oslavy

Vánoční oslavy jsou ve městě Betlémě na západním břehu Jordánu v plném proudu. Brzy ráno město zaplavili příslušníci bezpečnostních sil, kteří hlídají přístupové cesty. Pracovníci radnice pak dezinfikovali kostely na náměstí Manger a kostel Narození Páně. Na Vánoce se do tohoto biblického města obvykle sjíždí tisíce lidí z celého světa, letos se však ceremonie kvůli pandemii koronaviru omezí jen na obyvatele města.

Představitelé města se snažili z vánočních oslav vytěžit maximum. „Navzdory všem překážkám způsobeným pandemií koronaviru a nedostatkem cestovního ruchu se město Betlém stále těší na budoucnost s optimismem a oslaví Vánoce ve všech jejich významech,“ řekl starosta města Anton Salman.

Čtvrteční přípravy doprovázelo sychravé počasí. Přesto se na centrálním náměstí shromáždily desítky lidí, aby pozdravily latinského patriarchu. Toho doprovázela mládežnická pochodová kapela hrající vánoční koledy na dudách.

Chceme dát lidem naději

„Navzdory opatřením chceme oslavit letošní Vánoce s rodinou, naší komunitou a s radostí,“ uvedl pro agenturu AP latinský patriarcha Pierbattista Pizzaballa. „Chceme dát lidem naději,“ dodal.

Na vánoční oslavy se obvykle do Betléma sjedou tisíce turistů. Kvůli uzavření izraelského mezinárodního letiště a palestinskému protikoronavirovému opatření zakazujícímu i meziměstské cestování, jsou letošní ceremonie omezeny jen na tamní obyvatele.

Nařízení se dotkla i večerních akcí. Bylo zakázáno scházet se u vánočního stromku na náměstí, také půlnoční mše se zúčastní jen duchovenstvo. 85letý palestinský prezident Mahmúd Abbás letos nedorazí.

Palestinské ministerstvo zdravotnictví od začátku pandemie zaznamenalo přes 92 tisíc případů koronaviru. Podle statistik zemřelo s onemocněním COVID-19 nejméně 1200 Palestinců.

Tagy: