Češi se vracejí z Rhodu. Ocitli se v horách bez vody, popisují dramatickou evakuaci

Návrat turistů z Rhodu.

Češi z Rhodu jsou opět doma

První evakuovaní Češi z ostrova Rhodos se vrátili do Prahy, někteří popsali dramatickou evakuaci, kdy se například ocitli několik hodin bez vody v horách. Na Letiště Václava Havla již dosedla tři letadla. Požáry na Rhodu má na svědomí člověk, uvedli tamní hasiči. Zda byl oheň založen úmyslně, nebo omylem, se stále vyšetřuje. Potvrdila to i ministryně obrany Jana Černochová, která dodala, že armáda je vždy připravena pomoci.

„Evakuovali jsme se sami. Nikdo nám nepomohl, ani cestovka,“ popsala jedna z cestujících. Další navrátilec uvedl, že ho autobusy dovezly do hor, kde musel čekat čtyři hodiny bez vody. „Pak jsme se spojili s Čedokem, ale nefungovalo to. Za dva dny delegátka nedorazila, nic nám neřekla. Museli jsme se evakuovat sami,“ popsala jiná turistka. I podle další byla situace na Rhodu podceněná.

Cestovní kanceláře postupují podle krizového scénáře. „Na hotelu Rhodos Palace, kde máme přemístěných nejvíce klientů, jsme vytvořili koordinační místo, kde všechny aktuálně informujeme. Delegáti na místě i přes mimořádnou situaci i pochopitelný stres klientů dělají maximum, aby vše proběhlo bez komplikací a v klidu,“ uvedla manažerka pro delegáty a průvodce cestovní kanceláře Čedok Natálie Mikušová.

„Kouř jsme viděli od čtvrtka denně. Byl okolo hotelu a jeho přítomnost byla výrazně znát,“ uvedla turistka, která se z ostrova Rhodos vrátila repatriačním letem v pondělí ráno. Další cestující zpochybnila tvrzení řeckých úřadů o tom, že mají situaci pod kontrolou.

ČTĚTE TAKÉ: Boj s plameny na Rhodu potrvá déle než týden. Hasiči zmínili hlavní komplikaci

První tři repatriační lety z hořícího ostrova Rhodos doletěly do Prahy. V pondělí dopoledne okolo jedenácté hodiny se očekává přílet dalšího. Pokud by tento let nestačil pro přepravu českých turistů z postiženého ostrova, je připraven ještě jeden na večerní hodiny.

„Teploty na Rhodu budou i v budoucnu velmi vysoké. I nadále tam bude panovat jasná obloha beze srážek. Ve středu se mohou teploty pohybovat i nad 40 stupni Celsia. Navíc bude i nadále poměrně výrazně foukat vítr. Potenciál pro tvorbu a rozšíření požárů bude stále poměrně velký,“ řekl v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS meteorolog Martin Adamovský.

Hasiči v Řecku se snaží získat pod kontrolu celkem 82 požárů po celé zemi. Až 64 z nich vypuklo v neděli, která byla v zemi zatím nejteplejším dnem letošního léta, informuje britský Guardian. Požáry kromě Rhodu vypukly také na ostrovech Evia a Korfu. Viceguvernér pro střední Řecko Giorgos Kelaiditis, který se nacházel poblíž jedné z vesnic na Evii, řekl státní agentuře ANA-MPA, že situace je obtížná. „Požár je sice vzdálen dva kilometry, ale vítr je silný, porost nízký, kouř hustý a vzduch se špatně dýchá,“ uvedl.

Další požáry, které si vyžádaly evakuaci, vypukly v severovýchodní části ostrova Korfu a v severní části Peloponésu poblíž města Aigio. Těsně před nedělní půlnocí úřady vyzvaly k evakuaci z daných oblastí. V případě Korfu uvedly, že soukromá plavidla jsou v pohotovosti, aby vyzvedla evakuované osoby.

Podle Petra Fialy (ODS) je Česko připravené vyslat na řecký ostrov Rhodos armádní letadla. Stalo by se tak v případě, že by noční repatriační lety, které jsou již naplánované, nestačily, uvedl na svém Twitteru. Slova premiéra potvrdila i Jana Černochová (ODS), která dodala: „Armáda vždy pomůže tam, kde je potřeba.“ Letiště na severu ostrova je v provozu, ovšem větší problém je s dopravou po samotném ostrově. Chybějí taxíky a autobusy částí území neprojedou. „Speciální konzulární tým odlétá na Rhodos za pár hodin. Na místě bude koordinovat evakuaci, a to případně i do vládního speciálu,“ doplnil Lipavský.

Resort proto nyní řeší hlavně to, jak přepravit turisty na letiště. Desítky z nich také přišly o své cestovní doklady. Řecká policie by jim měla vydat potvrzení o jejich ztrátě, se kterým budou moci odcestovat. S přepravou na místě by mohlo pomoci také Německo, které má na Rhodu hodně turistů. MZV o tom s německými partnery již jedná.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Spali jsme na zemi, máme jen plavky, popsala Češka peklo na Rhodu. Požár se nekontrolovatelně šíří

Od neděle bojuje s požárem přes 250 hasičů za pomoci desítek vozů, vrtulníků a letadel. Plameny od soboty vyhnaly z domovů a hotelů tisíce lidí. Podle zahraničních médií se hasiči snažili zastavit šíření ohně na třech různých místech, povětrnostní podmínky ale zůstávají nepříznivé. Ministr vnitra Vít Rakušan na Twitteru oznámil, že vláda situaci v Řecku sleduje. Nabídl také pomoc českého hasičského sboru.

Požár, který postihl téměř deset procent území ostrova, se rozhořel na začátku týdne v centrální části a kvůli neustálému větru se šířil k jihovýchodnímu pobřeží, kde leží několik turistických letovisek. Mluvčí řeckých hasičů uvedl, že situace je extrémně složitá, a dokonce varoval, že by se mohla ještě zhoršit.

Sledujte RADAR monitorující počasí v Řecku:

Turisté, kteří pobývají na řeckém ostrově Rhodos, se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Athénách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769.

Tagy: