Solidární Češi: Pro rodinu muzikanta Stypky se první den vybralo přes milion korun

David Stypka podlehl rakovině spojené s covidem. Bylo mu 41 let.

Zpěvák Mirai Navrátil truchlí po Stypkovi. Podpořil sbírku pro jeho rodinu

V pouhých 41 letech zemřel český zpěvák, skladatel a básník David Stypka. Ve sbírce se pro jeho rodinu vybralo během jediného dne přes milion korun. Pro Miraie Navrátila, zpěváka kapely Mirai, byl Stypka vzorem a inspirací od jeho 14 let. Teď vybízí další dobré duše, aby podpořily umělcovu přítelkyni a tři malé děti.

Na českém webu znesnaze21.cz vznikla crowdfundingová sbírka pro Stypkovu rodinu, přítelkyni Katku a jejich tři děti. „Příspěvky půjdou na částečné zaplacení hypotéky a na další nezbytné rodinné výdaje. Prosím, podpořme jeho rodinu v těchto nelehkých dnech,“ uvádí se na stránce.

Jako cílová částka byl nastaven jeden milion korun a do konce sbírky zbývá ještě 91 dní. Už během prvního dne se ale tuto sumu povedlo překonat. K úternímu večeru je na účtě přes 1,3 milionu a lidé stále přispívají.

Sbírku podporuje i Stypkův kamarád a obdivovatel Mirai Novotný. „Odešel nám kamarád. Jeden z největších. Člověk, který mě inspiroval od mých 14 let a byl vzorem ve smyslu přirozené autority, charismatu, autorství, který mě učil psát, sám se podílel na spoustě našich skladeb,“ napsal na Instagramu frontman skupiny Mirai.

„Zažili jsme si hodně, ale zatraceně málo vzhledem k tomu, co nás ještě čekalo. Mrzí mě, že jsme se týden zpátky neobjali z opatrnosti kvůli covidu. Nesl jsem Ti knížku a pár drobností. Řekl jsi mi: Děkuji Ti moc, kamaráde, trochu smutně jako bys tušil, ale s nadějí. A to já Ti děkuji moc, kamaráde. Jsem Tvým dlužníkem. Měj se tam nahoře pěkně. Odešel jsi zatraceně brzo a trhá mi to srdce,“ pokračoval Novotný.

David Stypka, držitel hudební ceny Anděl v kategorii Sólový interpret roku 2017, zemřel 10. ledna ve věku 41 let. Podlehl rakovině slinivky spojené s komplikacemi s nemocí COVID-19, oznámila rodina zesnulého.

Tagy: