Problém důchodové reformy? Stát nedělá nic pro to, abychom měli víc dětí, říká Valeš

Politolog Lukáš Valeš

360° 8.6.2023

Stát by měl maximálně podporovat rodiny ve výchově dětí. To se nyní neděje, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš. Podle něj je to důkaz mimořádné neschopnosti kabinetu Petra Fialy na poli hospodářské politiky.

„Na jednu stranu víme, že potřebujeme plátce do důchodového systému, ale neděláme nic pro to, abychom měli víc dětí,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Valeš.

ČTĚTE TAKÉ: Jen výmluvy. Politologové jako Fiala jsou ve vládě katastrofou, shodli se Škromach s Tlustým

Když už lidé mají děti, tak je vláda podle politologa nepodporuje. „Stát nepodporuje poloviční úvazky maminkám, aby se mohly co nejrychleji vrátit na trh práce, a nijak je daňově nezvýhodňuje. Když dítě dospěje, tak zase nemáme místa ve školkách,“ zmínil Valeš.

Odborník také zmínil, že si dokáže představit, aby lidé, kteří nemají děti, například platili více na daních. „Naší prioritou by mělo být, aby se vytvářely fungující rodiny a ty aby měly děti. Stát by je měl maximálně podporovat penězi i materiálním zabezpečením ve výchově, a to se neděje,“ řekl politolog.

„Toto všechno jsou kroky, které musí vláda udělat před tím, než začne s nějakou důchodovou reformou,“ dodal Valeš. Fakt, že v tom nemá kabinet Petra Fialy jasno, je podle něj důkaz její mimořádné neschopnosti na poli hospodářské politiky.

Tagy:
Petr Fiala důchodová reforma politolog děti Lukáš Valeš vláda Petra Fialy starobní důchod