Jen výmluvy. Politologové jako Fiala jsou v čele vlády tragédií, shodli se Škromach s Tlustým

Bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý a bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach

360° 8.6.2023

Na někoho současný stav s penzemi vláda svést musí. Přeci neřeknou, že to zanedbali oni, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS exministr financí za ODS Vlastimil Tlustý. S jeho hodnocením souhlasil i bývalý šéf resortu práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD). Podle něj vláda jen hledá výmluvy a pohrdá opozicí i občany.

„Pan Fiala se nemůže neustále vymlouvat na to, co udělal nebo neudělal někdo před ním. Oni šli do vlády s nějakou představou, zavázali se občanům ve svém programu, a ten prostě neplní,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Škromach. Podle něj jsou politologové, což je profese současného předsedy vlády, v politice tragédie.

ČTĚTE TAKÉ: S komunistickými vlajkami se dialog nevede. Stanjura pokáral Středulu za demonstrace

Ve stejném duchu se vyjádřil také Tlustý, který vedl ministerstvo financí ve vládě Mirka Topolánka. Také on se domnívá, že se vláda ohledně současného stavu penzí pouze snaží najít jiného viníka, než je ona sama.

„Na někoho to svést musí. Přeci neřeknou, že důchodovou reformu dva roky zanedbávali a neudělali nic. To je jako podle jednoho starého vtipu. Odcházející manažer napřed všechno svede na svého předchůdce, pak na jeho náměstky, a pak se rozloučí sám,“ řekl Tlustý. On sám doufá, že se nynější kabinet brzy rozloučí.

„Pokud chtěli něco řešit, mělo to být systémové. Toto je naprosto nesystémové. Je vidět, že současná vláda spěje ke stejnému konci jako bývalá slovenská,“ zmínil Škromach. Odkazoval tím na pád slovenské vlády, která byla stejně jako kabinet Petra Fialy tvořen pěti politickými uskupeními.

„Vládu drží pospolu pouze jejich moc a to, že mají dneska většinu. Co pošlou do sněmovny, tak prohlasují, pohrdají opozicí i občany,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS Škromach.

Tagy:
ODS Petr Fiala ČSSD důchodová reforma Mirek Topolánek vláda Zdeněk Škromach Vlastimil Tlustý vláda Petra Fialy Vláda Slovenské republiky