Proč bude Oktagon na Štvanici naposled? Překážek už je moc, vysvětluje Novotný

Dvojitým turnajem se největší tuzemská organizace Oktagon MMA rozloučí s pražskou Štvanicí. Tradiční a oblíbená letní akce bude mít derniéru hned z několika důvodů. V deset hodin večer se například musí rozjetá show ztišit. „Ve všech městech, která navštěvuji, se konají různé festivaly, od východu po západ. Ale Praha je v tomto papežštější než papež,“ říká promotér Ondřej Novotný a přibližuje i mimořádně vysoké náklady.

Páteční galavečer Oktagon 45 na Štvanici je označený jako Special. Čím bude výjimečný?
Tak Special je to proto, že je to v pátek a je to turnaj navíc pro fanoušky, kteří už by se jinak na Štvanici nikdy nedostali. A rozhodli jsme se, že uděláme ještě větší show z veřejného vážení, než se dělá běžně. Takže bude probíhat mezi prelims a hlavní kartou. Což bude i pro bojovníky zajímavý, protože v tu chvíli už tam bude 6 000 fanoušků. Věřím, že rozjetých z předzápasů a že to dodá možná i tomu vážení nějaký zvláštní náboj. Na vážení tolik lidí určitě ještě nikdy v Česko-Slovensku nebylo. Proto si myslím, že to může mít speciální atmosféru. Těším se na to. A samozřejmě, že je tam spousta kvalitních zápasů. Máme titulový souboj Jonas Magard vs. Felipe Lima, který je fantastický. Taky dojde na duel Samuela „Piráta“ Krištofiče s Robertem Bryczekem, kterému bude přihlížet Patrik Kincl. Ten pak nastoupí s vítězem do obhajoby titulu střední divize. Je tam zkrátka hodně věcí, na které se vyplatí přijít.

ČTĚTE TAKÉ: Rvačka v zákulisí vážení před Oktagonem 45. Vzduchem měla letět i židle

Jaký tipujete průběh, popřípadě výsledek, zápasu Krištofič vs. Bryczek?
Tak zatím jsme viděli, že Bryczek s velikostí zápasu jde výkonnostně dolů, anebo se mu tolik nedaří v těchto zlomových střetnutích kariéry. Zatímco u Piráta je tomu, dá se říct, naopak. Byť třeba dva titulové duely prohrál jak s Kozmou, tak s Kinclem, ale předvedl vždycky nadstandardní výkony. A ve velkých zápasech často předvádí svoje absolutní maximum. Takže z tohoto hlediska si myslím, že to pro Bryczeka může být strašně těžké. Samozřejmě sázet proti němu, když má čtyři K. O. v řadě, ve čtyřech prvních kolech, je statisticky dost nerozum, ale ono je to padesát na padesát. Piráta je těžký sestřelit, s každým dalším kolem je to těžší a těžší, zatímco u Bryczeka je to naopak. Proto by se to mohlo v polovině lámat. Jestli se Bryczek vysype a nedokáže Piráta zlomit, tak toho pak může v druhé polovině litovat.

Často říkáte, že Oktagon je na Štvanici naposledy. Opravdu to tak je? Je to přece oblíbená letní akce. Jaké jsou důvody, že už na tento pražský ostrov nezavítáte?
Teď mám před sebou shodou okolností zprávu, jak jsme na tom, a ty důvody jsou takové, že to je zkrátka neúnosně drahý.

Chápu.
Schválně jsem to i zveřejnil, aby všechny ty kecy, jak to tam po nás bude někdo dělat a bude to stejně dobrý, ne-li lepší, takový, makový… To jsou pořád nějaké řeči snílků, že už si fakt někdy říkám, že to snad ani není možný, jestli vůbec chodí nohama po zemi. Nikdo si nedovede představit, co to je, to tam přivézt a postavit. My musíme mít dva generátory. V úterý v noci se začala stavět střecha. Platíte každý den pronájem. Přes 500 tisíc eur (přes 12 milionů korun) jsou náklady bez bojovníků. A za další podobnou částku musíte mít bojovníky, aby tam přišli lidi, aby je to zajímalo. Kdo je tu schopný tohle vyndat a vsadit si kartu na to, že bude alespoň hezký počasí a že to pak prodá na pay-per-view (placené sledování přenosu)? A kdo k tomu sežene partnery, bez nichž to prakticky nejde? Nikdo.

Přesto jste z této akce udělali tradici.
Pro nás to byl vždycky turnaj, který máme rádi a který zviditelní nás i česko-slovenské MMA. A zviditelní i Prahu, oběhne to celý svět… A teď, abych se hádal s každým o rachejtli či o tom, jestli v deset hodin musí být ticho, nebo nemusí. Myslím, že je to prostě šílený. Ve všech městech, která navštěvuju, se konají různé festivaly, od východu po západ. Ale Praha je v tomto papežštější než papež. Aby náhodou nějaký pejsek neměl trauma nebo se pár lidí v centru Prahy neprobudilo, tak musíme být ticho. To mi přijde šílený. A těch problémů a překážek s tím spojených, ať už neúmyslně, anebo úmyslně, je už tolik… Plus to, že to už nedává finanční smysl. Až budeme tak velký, že nám to bude jedno a pay-per-view bude evropský a zaplatí cokoliv, tak se můžeme na Štvanici vrátit. Do té doby ne.

Tady se radši staví cyklostezky pro cyklisty, kteří v Praze tolik nejsou, že jo, místo toho, abychom dělali něco skutečně pro sport.

To znamená, že se tím uzavírá i pořádání turnaje pod širým nebem? Nebo bude jiná možnost?
To nechci říct. Samozřejmě fotbalový stadion je možnost. Protože prostě nabízí co Štvanice ne. To je ve výsledku jen 6 000 lidí, kteří si koupí lístek. Protože máme různé obchodní partnery a každým rokem rosteme, tak pak rozdáme nesmysl lístků… Respektive, něco za to dostáváme, ale jsou to v tu chvíli peníze z těch lístků, že jo?

Karlos Vémola dělal příspěvky ze stadionu v Edenu, že by se mu tam turnaj líbil. Bude to ta nová varianta venkovní akce?
Je potřeba lidi štengrovat a držet je trošku v pozoru, co se bude dít.

V nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS jste ale říkal, že udělat turnaj na fotbalovém stadionu v Edenu by bylo příliš nákladné.
Je to strašně náročný, ale je to i nová výzva. A když nic jiného, tak produkce není už tak šíleně jiná pro fotbalový stadion než pro Štvanici. V některých věcech naopak, protože fotbalové stadiony, ať už je to Slovan, Eden nebo Sparta, mají samozřejmě zázemí a jsou nějakým způsobem připravené. Štvanice je absolutně nepřipravená. To je vlastně jáma v zemi a vy ji musíte celou oživit. A to je fakt velký trabl, což je samozřejmě neštěstí. Stát, nebo já nevím kdo, by do toho měl zainvestovat a tento skvost opravit a zpřístupnit zábavě, lidem, Praze, aby se tam mohlo konat spousta hezkých akcí. Ale tady se radši staví cyklostezky pro cyklisty, kteří v Praze tolik nejsou, že jo, místo toho, abychom dělali něco skutečně pro sport.

Vrátím se k pátečnímu turnaji. Který ze zápasů, jež nabídne, může diváky možná nejvíc překvapit?
Určitě Máté Kertesz vs. Ion Surdu. To je zápas, na který se strašně těším. A pak dva hlavní (Jonas Magard vs. Felipe Lima a Robert Bryczek vs. Samuel Krištofič, pozn. red.), o tom není třeba vůbec pochybovat. To je něco, co tady není každý den. Ale celá karta je opravdu skvělá.

Tagy:
fotbalový stadion Praha Štvanice Ondřej Novotný Patrik Kincl OKTAGON MMA Felipe Lima Robert Bryczek Jonas Mågård