Zastřelil malého syna, ženu a pak sebe. Za tragédií v Javornici měly stát rodinné problémy

V rodinném domě na Rychnovsku v Královéhradeckém kraji byla v pondělí odpoledne nalezena tři mrtvá těla.

Při pondělní tragédii v Javornici na Rychnovsku 31letý muž zastřelil o rok starší manželku, čtyřletého syna a pak sebe. Motivem jeho činu byly zřejmě rodinné problémy. „Muž byl profesionální voják Armády ČR. Služební zbraň k činu nepoužil,“ uvedla mluvčí policie Iva Kormošová. Prvotní závěry kriminalistů ještě musí potvrdit nařízená pitva.

O tragické události v malé a poklidné obci byli policisté informováni v pondělí v odpoledních hodinách. V rodinném domě byla nalezena tři těla se střelným zraněním. Patřila 31letému vojákovi, o rok starší manželce a jejich čtyřletému synovi.

„Z prvotního šetření kriminalistů lze dovodit, že muž usmrtil svoji manželku, syna a poté sebe, kdy motivem jednání byly zřejmě rodinné problémy. Zda předpoklad o vzniku úmrtí je správný, potvrdí až nařízená soudní pitva,“ uvedla mluvčí.

Muž, který byl zároveň myslivcem, podle policie provedl čin v rodinném domku zřejmě legálně drženou brokovnicí. V domě vyšetřovatelé kromě brokovnice nalezli i další legálně držené střelné zbraně a střelivo. „Všechny zbraně včetně střeliva kriminalisté zajistili a brokovnici předali ke znaleckému zkoumání,“ uvedla mluvčí.

Ministerstvo obrany příslušnost muže k Armádě ČR nepotvrdilo. „Nemohu to ani potvrdit, ani vyvrátit. Případ komentuje výhradně státní zastupitelství, pokud vůbec,“ uvedla mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeisterová.

Nedávno dostavěl dům

Místní jsou tragédií otřeseni. Sousedé nechápou, co mohlo muže, který byl podle nich u armády poměrně krátce, k vraždě rodiny vést. „To asi nikdo nevíme. Stejně tak netušíme, kdy se to mohlo stát, byli jsme akorát v práci,“ svěřil se soused CNN Prima NEWS. Prozradil, že voják žil v obci od narození a před nedávnem dostavěl rodinný dům, ve kterém s rodinou bydlel.

„S manželkou spolu byli asi pět let,“ odhadoval. Muž se navíc nedávno vrátil ze zahraničí, podle sousedů byl na Slovensku. Motiv jeho jednání se nyní pokusí zjistit vyšetřovatelé.

Tagy:
policie vražda vyšetřování zbraň Královéhradecký kraj rodinný dům Státní zastupitelství ČR Armáda České republiky Ministerstvo obrany České republiky okres Rychnov nad Kněžnou Javornice