Procházka o zápasu s Pereirou: Byl jsem netrpělivý. Ukončení? Stačilo pár vteřin navíc

Vyrovnané bylo jen první kolo.

Interview s Jiřím Procházkou o UFC 295

Předváděl parádní výkon, přesto pro něj zápas skončil ve druhém kole. Jiří Procházka soupeře Alexe Pereiru vystavil velikému tlaku, během něj sám inkasoval úder, jež ho na chvíli takzvaně vypnul. Zápas skončil o několik vteřin později, kdy už se český bojovník mohl vrátit znovu do boje. A bůhví, jak by to dopadlo. „Ale já to přijímám, protože výsledek je výsledek,“ říká s klidem Procházka, který by s Brazilcem rád brzy znovu porovnal síly.

Jak byste teď zpětně okomentoval zápas s Alexem Pereirou?
Ty jo… S tím, že jsem to viděl teď párkrát, tak do druhé poloviny druhého kola se zápas vyvíjel fakt, jak jsem si zadal. Naprosto. A poté jsem tam udělal pár chyb, které mě stály vítězství. Jedeme dál.

Bylo něco vyloženě špatně? V čem byla chyba?
To upadnutí do starých návyků. Konkrétně netrpělivost. Byl jsem netrpělivý a hrnul jsem se za tím, protože jsem zjistil, že toho člověka, soupeře dokážu fakt tlačit, dokážu ho lovit. A v tomto pocitu jsem se nechal až moc unést a přestal jsem být trpělivý. To je to.

ČTĚTE TAKÉ: Předčasný konec, chyba rozhodčího, tvrdí zápasníci o bitvě Procházky. Přidal se i Pastrňák

Dá se říct, že vás Pereira něčím překvapil, nebo byl takový, jak jste čekal?
Tak překvapení přišlo nakonec (pouměje se). Ale jinak byl přesně takový, na jakého jsem se připravoval. Všechna ta komba, všechny jeho výpady, reakce do toho posledního momentu, byly dobré.

Jak jste se cítil zpátky v boji po tak dlouhé pauze?
Skvěle! Cítil jsem se opravdu skvěle. Celý týden s týmem byl skvělý, vše šlapalo, jak mělo. Takže já si z toho výletu odvážím jen pozitivní ohledy, jak pokračovat, co si před zápasem uchovat. Jak celkově pracovat.

Hodně se řeší to, že to bylo předčasně ukončené. Vy už jste od té doby sám řekl, že si to taky myslíte. Že kdyby to bylo…
(Skočí do řeči) Kdyby... Já se nechci bavit o kdyby. Výsledek je výsledek. A ten přijímám.

Rozhodčímu Marku Goddardovi to tedy nemáte za zlé?
Goddardovi už jsem řekl, že to mohl nechat dvě tři další vteřiny. Ale jak říkal Jaroslav (Hovězák, trenér, pozn. red.), on to ukončil až v okamžiku, kdy jsem byl v pohybu dál. Ne v té chvíli, kdy jsem byl na chvíli vypnutý, ale v momentě, kdy jsem byl v dalším pohybu. To mě právě štve. Byla tam šance pokračovat a dostat se z toho. Ale já to přijímám, protože výsledek je výsledek. Dopadlo to, jak dopadlo. Trefil mě.

Netajíte se tím, že byste si dal s Pereirou rád odvetu. Kdyby to šlo, tak co nejdříve?
Ano. Přemýšlím o tom, že odteď bych potřeboval třeba intenzivní měsíc tréninku. Pořádnej měsíc tréninku! A šel bych klidně hned do odvety. Nebo ať mi dají někoho z top pětky, top desítky a já se zasloužím opět o to, abych mohl dostat titulovou šanci.

Jak vlastně vnímáte nového šampiona?
Opravdu profi striker. To je vše.

Jeho trenér a váš bývalý soupeř Glover Teixeira vám hned v oktagonu po zápase podával ruku a zdálo se, že s vámi mluví velmi uctivě. Co říkal?
To si moc nevybavuju. Něco v tom smyslu, ať pokračuju v tom, co dělám, ať makám. Něco takového.

Připadalo mi, že vám děkuje.
Jo, možná jo. Nepamatuju se. Bylo toho naráz hodně. A potřeboval jsem to v tu chvíli skousnout.

Jak na vás zapůsobila naživo slavná Madison Square Garden?
Skvěle, musím říct, že opravdu skvěle. S tím, že v pondělí jsme tam byli na basketbale, v sobotu zápas. Prohlédl jsem si halu a bylo to nádherný. Jo… Měl jsem z toho jen dobrý pocit.

Co budete mít s turnajem UFC 295 navždy spojené?
Ponaučení. Nic jiného. Hodil jsem si takové směrovky, že jakmile si vybavím tento zápas, tak mě to přesměruje k tomu, co dodržet do dalších zápasů, co si z toho předsevzít.

Máte nějaký dodatečný vzkaz pro ty, co vás podporovali a dál podporují?
(Přemýšlí) Jedeme dál. Každý den je možnost, upravit si úhel pohledu na život, na určitou situaci. Tím pádem máme každý den možnost a šanci žít život dle svých snů. Může to být naprosto prostý život nebo superhvězdný. Každopádně náš vnitřní stav je to nejdůležitější. Protože my si vybíráme, jak budeme reagovat na situace, které můžeme ne vždy ovlivnit. Ale můžeme ovlivnit náš vnitřní stav vůči těm situacím. A proto jsem teď pozitivní. Mám fakt až radost. Takže děkuji za podporu, jedeme dál. Vítězství!

Tagy:
rozhovor MMA UFC Jiří Procházka sport bojové sporty Glover Teixeira interview Alex Pereira UFC 295