Předčasný konec, chyba rozhodčího, tvrdí zápasníci o bitvě Procházky. Přidal se i Pastrňák

Nečekaně krátké trvání souboje mezi českým zápasníkem Jiřím Procházkou a brazilským bijcem Alexem Pereirou vyvolala rozhořčenou reakci nejen mezi skalními fanoušky bojových sportů. Do organizace dlouho očekáváného zápasu UFC si rýpli i Procházkovi kolegové z ringu, kteří ocenili jeho výkon i pokoru. K MMA události roku se vyjádřil i český hokejový útočník David Pastrňák. Procházka prohrál souboj o titul šampiona ve druhém kole, kdy se náhle ocitl na zemi pod palbou Brazilcových ran. Následné ukončení zápasu rozhodčími mnozí z komentujících označují za chybu.

Mělo jít o největší zápas v dosavadní kariéře rodáka z Hostěradic v rámci organizace UFC. Rozhodnuto však bylo již ve druhém kole, přestože se zdálo, že Procházka měl dostatek sil a na ukončení souboje se necítil. Rozhodčí se rozhodnul jinak. Po několika vteřinách, kdy se český bojovník octl na zemi, vyhlásil vítězem jeho brazilského soupeře Pereiru.

ČTĚTE TAKÉ: Z Jiřího musí mít soupeři strach. Procházkovi fandí i slavný španělský olympijský šampion

Rychlý konec očekávaného střetu dvou elitních zápasníků nenechala chladnými mnoho fanoušků. Pro některé z nich šlo o pochybení ze strany rozhodčího Marca Goddarda. Své rozhořčení nad nedostatečným prostorem pro českého zápasníka vyjádřil na sociální síti X i hokejista Pastrňák, který na zápas dorazil navzdory svému pracovnímu vytížení. „To byl vtip. Ukončil to příliš brzo,“ reagoval na sociální síti X.

Na tvrzení, že se jednalo o předčasné ukončení, se shoduje mnoha známých jmen z fighterského světa. „Šlo jednoznačně o unáhlený konec. Je mi Jirky líto,“ napsal na sociální síť X Procházkův dlouholetý rival Aleksandar Rakić. S koncem zápasu nejsou spokojeni ani další zápasníci, mezi nimi například Justin Tafa či Dominick Cruz. I ti vyjádřili podporu Procházkovi a ocenili jeho přístup.

O Goddardově rozhodnutí pochybuje i známý MMA novinář Ariel Helwani. „Na první pohled šlo o předčasné ukončení. A působilo to stejně i po několikátém zhlédnutí záznamu. Procházka byl určitě zraněný, ale mohl dostat prostor k nadechnutí,“ nešetří kritikou publicista, jehož jméno je v bojových sportech známé. Proti takové verzi se však na následné tiskové konferenci ostře ohradil šéf UFC Dana White. „Rozhodčí zápas určitě neukončil brzo,“ nechal se slyšet po skončení galavečera.

Profesionální zápasník Patrik Kincl na svém Instagramu sdílel své pocity pouze v lapidárním příspěvku. „Na žal,“ napsal. Obdiv moravskému samurajovi vyjádřil také kolega z organizace UFC Max Holloway. „Jiří je speciální týpek. Mnoho zápasníků by něco takového po souboji neřeklo. Bojovník, co si zaslouží respekt,“ napsal na sociální sít X.

Procházka volbu rozhodčího uznal, diváci ji dobře nenesli

Český bijec totiž uznal, že se jednalo o správné rozhodnutí. „Byl jsem out. Ale nikdy bych nepřestal bojovat, moje tělo stále pracovalo. Neštěstí se stávají, na tom nezáleží. Pojďme na tom pracovat a vraťme se silnější než kdy dřív. Alexi, děkuji za ten zápas,“ řekl smířeně, i když pochopitelně sklesle Procházka bezprostředně po ukončení střetu.

Jeho brazilský soupeř Pereira nebyl podle svých slov z rozhodnutí překvapený. „Soupeř mi nešel po nohou, jen na ně upadl. Je to pro mě velká čest, že jsem mohl být v Madison Square Garden. Děkuji všem, hlavně děkuji své rodině,“ popsal své pocity nový šampion.

Přítomní diváci, mezi nimiž se objevil i bývalý prezident USA Donald Trump, se však cítili připraveni o zážitek. Jejich zmatení z rychle ukončeného zápasu se tak rychle změnilo v bučení či pískot. Mnozí z nich měli pocit, že byli připraveni o zážitek z dlouho propagovaného souboje profesionálních bijců.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pereira má skvělý zabijácký instinkt, tvrdí Kincl. Brazilce pojí s Procházkou válečnický duch

Tagy:
titul MMA David Pastrňák zápasník reakce zápas Jiří Procházka rozhodčí prohra ukončení zápasu Madison Square Garden Patrik Kincl šampion Ultimate Fighting Championship Dan White Alex Pereira Marc Goddard