Vémola o Procházkovi: Podle mě Jirka nechyboval. Je to velký sportovec i díky chování

Do UFC se probojoval jako první Čech už v roce 2010 a byl pod touto značkou tři roky. O zápase v New Yorku si ale mohl nechat Karlos Vémola jen zdát, v tomto státě totiž bylo MMA v letech 1997 až 2016 zakázané. O to víc byl český Terminátor nadšený z titulového zápasu Jiřího Procházky v Madison Square Garden. A byť nakonec nevyhrál, má Vémola pro svého krajana pouze slova chvály. „On se opravdu vyvíjí po všech stránkách,“ řekl zkušený bojovník v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Co říkáte na souboj Jiřího Procházky s Alexem Pereirou?
Jirka podle mě zápasil velice dobře, velice chytře. Docela mě překvapilo, jak se snažil využít největší slabiny soupeře. Kdy naposledy jsme viděli Jirku někoho takhle házet? Dělal to, myslím, na výbornou. Z toho jsem opravdu překvapený. Zápasil chytře, mnohem uspořádaněji než jindy. Ale Pereira je zkrátka taky chytrej. Calf kicky (kopy do lýtek, pozn. red.), který dával, byly neuvěřitelný, ty prostě nešlo vidět, s tím nešlo nic dělat. A potom to ukončení…

ČTÉTE TAKÉ: Ukončení bylo předčasné, myslí si trenéři Procházky. A prozradili, že Trump fandil Česku

Mohl něco podle vás Procházka udělat lépe?
Já si ani nemyslím, že nějak chyboval. Jirka ho trefil a díky instinktu zabijáka šel dopředu a chtěl to ukončit. Ale Pereira je skvělý střelec kontrů a trefil se prostě z ústupu, když byl pod palbou, pod nátlakem. Takže tam ani nebyla v podstatě Jirkova chyba. Nevím, jak by to mohl udělat jinak. Natrefoval a šel si zatím, takže za mě výkon skvělej.

A co tedy říkáte na výkon nového šampiona polotěžké divize?
Pereira je samozřejmě chytrý zápasník. Udělal přesně to, v čem je nejlepší na světě, dokázal si počkat na ten moment. Ale Jirka zápasil opravdu skvěle. V minulosti dělal v zápasech chyby. Rozházené ruce, přestřelky, zmatky… Tentokrát jsem já osobně ty chyby neviděl. Calf kicky snad ani nešlo nějak uhlídat nebo jim uhnout. Ty by sežral prostě každej. Byl to takový fofr, že to ani nešlo zaregistrovat. Ani nevím, jak by se z tohoto zápasu mohl Jirka ponaučit, ale on na to určitě přijde. Má kolem sebe skvělý tým a neustále se posouvá a vyvíjí. To jsme viděli, jaké doručil take downy. Že je nebezpečný nejen nahoře, ale všude.

Byl podle vás zápas rozhodčím ukončen předčasně?
O tom bych ani nedebatoval. Kdejaký jiný zápasník by říkal, že to bylo předčasně ukončené, udělal by z toho kauzu… A nechápu, proč se o tom dál všichni baví. Jirka přišel a řekl, že byl out a Marc Goddard (rozhodčí, pozn. red.) to udělal správně. Takže když tohle řekne sám Jirka, není třeba se o tom dál bavit a spekulovat. Samozřejmě že z pohledu každého zápasníka, každého fanouška, bychom si představovali, že to rozhodčí nechá chvilku déle. Ale! Nebylo by to někdy na úkor bojovníka? Po mém zápase v Bratislavě někteří lidé taky říkali, že to měl rozhodčí nechat déle. Ale stalo by se jen to, že by ode mě Langer schytal víc úderů. V případě tohoto zápasu to musí vědět nejlépe Jirka. A jestli řekl, že byl out a rozhodčí neudělal chybu, tak je to podle mě veliký sportovec a není třeba to dál rozebírat. Nehledě na to, že už se na tom nedá nic změnit. Jirka to řekl jasně.

Co jste říkal na to, že se turnaj konal v legendární Madison Square Garden? Může mít bojovník zápas na lepším místě?
Podle mě ano. Pardon, ale pro mě je z určité nostalgie víc MGM Grand v Las Vegas. To je pro mě ta největší svatyně pro bojové sporty. Ale to je čistě můj osobní názor.

Za jak velkou událost tento titulový zápas v New Yorku považujete pro české MMA?
Větší událost ani nemůže být. To je jak mistrovství světa v hokeji nebo olympiáda. Víc v tomto sportu nejde.

Sledoval jste Procházkovo chování před zápasem a po něm?
Jistě. A bylo podle mě skvělý. Je to profík, roste nejen zápasově, ale i vystupováním. I jeho angličtina se zlepšila. Stejně tak komunikace s médii, sponzory a tak dále. On se opravdu vyvíjí jako zápasník po všech stránkách.

Jako vůbec první Čech jste se v roce 2010 probojoval do UFC. Jaké je sledovat cestu Procházky, neprobouzí to ve vás nostalgii?
To se vůbec nedá srovnávat. Rozhodně jsem nikdy neměl takový souboj jako Jirka. Já jsem byl jedním ze zápasníků na kartě, on je jedním z těch hlavních. Takže to opravdu nejde srovnávat.

Co myslíte, že bude teď s Procházkou dál?
Souhlasím s Danou Whitem (šéf UFC, pozn. red.), že by si měl odpočinout. Jirka není zápasník jako já, že by chtěl nastoupit skoro každý měsíc. Jemu bude stačit zápasit dvakrát za rok a udělat velké souboje. A kdybych měl říct, jak bych to viděl ideálně já, tak si myslím, že z pohledu fanouška by bylo fajn doručit velké evropské finále. Tedy že by se Jirka střetl s Janem Blachowiczem (polský zápasník, pozn. red.) někde na území Evropy. Ideálně co nejblíž. Nejlepší by samozřejmě bylo, kdyby se to povedlo v Česku. To by byl obrovský svátek a poděkování všem fanouškům, kteří ho ženou dopředu. Za mě Jirka může nastoupit proti komukoliv z té divize a kdekoliv, ostudu nikdy neudělá a bude připravený. Ale kdyby měli evropští fanoušci dostat to, co by bylo momentálně nejvíc, tak si myslím, že by to byl Procházka vs. Blachowicz. Když ne přímo v Česku, tak někde blízko.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Procházka bitvu o titul prohrál. Byl jsem na zemi, ale bojoval bych dál. Vrátím se, slíbil

Tagy: