Procházka trénuje na titulovou bitvu i v novém gymu. Název inspiroval legendární samuraj

Na turnaji UFC 295 bude Jiří Procházka znovu bojovat o titul polotěžké divize. Místem konání bude slavná newyorská hala Madison Square Garden. A co to znamená pro Jaroslava Hovězáka, jednoho z trenérů českého samuraje? „Je mi úplně jedno, kde se souboj odehrává. My tam jdeme splnit svůj úkol. Až skončí zápas, tak si uvědomím, kde jsem,“ říká kouč, který před dvěma týdny založil nový gym s unikátním názvem 119.

Číslice v názvu odkazuje na stránku v Knize pěti kruhů, kterou v roce 1645 sepsal japonský šermíř, samuraj, stratég a filozof Mijamoto Musaši. Na uvedené stránce je kapitola, která měla velký vliv na trenéra Hovězáka i jeho nejúspěšnějšího svěřence Procházku. Český bojovník tak má další místo, kde se může připravovat na nadcházející titulový duel s Brazilcem Alexem Pereirou.

Otevřel jste vlastní MMA gym 119, co to pro vás znamená?
Velký životní krok. Trénování jsem měl vždy spíše na druhé koleji, ale směřoval jsem k tomu být jednou jenom trenérem. Samozřejmě mám nějaké povinnosti, musím vydělávat peníze a tak, ale teď jsem dospěl do stadia, kdy už se tomu můžu věnovat naplno. A chci to mít jako dlouhodobý projekt, není to jen nějaké náhlé nadšení. Když to řeknu v nadsázce, chci strávit stáří jako Mickey (filmový trenér boxu, pozn. red.)Rockym, tedy jako osmdesátiletý stařík vedle ringu s mladými sportovci.

ČTĚTE TAKÉ: Že budu snadnou kořistí? Rád soupeři hodím do plánů vidle, říká Procházka před UFC

Byly ale doby, kdy jste trénoval jenom Procházku a tvrdil jste, že nechcete vkládat čas a energii do někoho, kdo by neměl podobný zápal jako on. Co se tedy změnilo?
Chci právě vychovávat nové, dobré lidi tak, abych v nich ten zápal zažehl. Jak se mi to podařilo třeba i s Jirkou, s nímž jsem byl na stejné vlně… A když to řeknu úplně jinak: gym je životní cesta. Neotvírám to proto, abych na tom nějak finančně profitoval. Pro mě je hlavní vychovávat „další Procházky“, s nimiž budeme jezdit po turnajích a žít tento život bojovníků.

Už před delší dobou jste také začal fungovat jako kouč české reprezentace v amatérském MMA. Bylo i to jedním z důvodů, proč jste si řekl, že rozjedete vlastní klub?
Samozřejmě! Protože když vidím třeba gym Gorila MMA, je to klub, jaký má být. Ti kluci tam jsou rodina. Jsou to přátelé, tráví spolu veškerý čas. Mají stejný zájem, navzájem se podporují, hecují a chtějí podávat super výkony. Takhle bych to chtěl. A to, že jsem vstoupil do reprezentace a spojili jsme se s Pepou Králem (šéf Gorila MMA, pozn. red.), je, myslím, super. Naše duo funguje perfektně. Mladí kluci ve mně vidí trenéra UFC fightera Procházky, takže ví, že se to dá dokázat. Pepa Král je zase úžasný trenér, který se jim věnuje na sto procent a dělá to taky srdcem. V tomto složení jsme už začali vozit medaile z mistrovství světa, Evropy…

Gym dostal název 119, což je odkaz na číslo stránky v Knize pěti kruhů od Mijamota Musašiho. Jak vás právě tohle napadlo?
Na straně 119 je kapitola Tělo skály a v ní je zmíněno všechno. Ale mě tato číslice provází celý život. Knihu jsem měl dříve, než se narodil můj syn. A on přišel na svět 11. 9. Nedávno jsem šel kolem reklamy na jeden obchod, na níž bylo uvedeno: „Už jen 119 metrů.“ Kdo si dá na billboard tohle? Někdo napíše sto nebo sto padesát, ale ne 119. Dívám se na Vykoupení z věznice Shawshank a najednou zazní výkřik: „Cela 119!“ Ta číslice na mě zkrátka pořád vyskakuje, proto se gym jmenuje takto.

A jak jste zatím spokojený s provozem svého gymu?
Prostor je to úžasný, vše funguje, nicméně zatím jsme na začátku. Chci postupně mít vše perfektní, dokonalé. A chci spojovat dobré lidi, kvalitní sportovce i trenéry a vytvořit jim nejlepší možné podmínky. V samotném NewParku je celkově přes 2 300 metrů sportovišť, takže je všechno na jednom místě. Bojovníci tedy nemusejí odcházet někam jinam, mají vše pokupě. A tak jsem si to přál.

Co je pro vás nějakým dalším cílem?
Chci třeba spolupracovat se základními i středními školami a ukazovat lidem, že MMA není surový sport nějakých chuligánů, ale desetiboj mezi bojovými sporty. Že jsou to vlastně i takové šachy. Jde o strategii, prosazení vlastního stylu.

Váš gym mimochodem zdobí památka v podobě trenérského trika. Můžete k tomu něco říct?
Měl jsem ho na sobě, když Jiří vybojoval v souboji s Gloverem Teixeirou opasek polotěžké váhy UFC. Na tom tričku je krev jich obou, hned po příletu jsem ho dal do mrazáku, aby se zachovalo. Je podepsané Jiřím, Martinem (Karaivanov, další Procházkův trenér, pozn. red.) a mnou.

Když jste zmiňoval, že byste chtěl ještě v osmdesáti stát u ringu, tak vám přeji, aby vám to vydrželo do 119 let.
Děkuju! A věřím, že se mi to splní, protože co si zamanu, za čím jdu, to dělám srdcem a vždy se mi to zatím podařilo.

Tagy:
samuraj Vykoupení z věznice Shawshank MMA trenér UFC Jiří Procházka Ultimate Fighting Championship Jaroslav Hovězák