Velký šok v UFC! Outsider porazil šampiona Adesanyu. Překvapení i pro Procházku

Senzační Israel Adesanya přišel o pás. Očekávalo se přitom, že UFC šampion z Nigérie nebude mít v souboji s Američanem Seanem Stricklandem problém uhájit svou pozici, byl proto výrazným favoritem hlavního duelu turnaje UFC 293 v Sydney. V jeho triumf věřil i Jiří Procházka. Už v prvním kole ale Adesanya inkasoval úder pravačkou, který jej poslal k zemi. Dokázal se z toho zmátořit, už však nenašel vítězný rytmus. Střední váha tak má nového krále.

Vítězství na body, avšak zcela suverénní. Sean Strickland dokázal Israela Adesanyu ohrozit už v prvním kole, kdy jej uzemnil pravačkou a následně jej zasypával údery. Ke knokautu se sice nedopracoval, ale šampiona Adesanyu po zbytek zápasu v kleci víceméně naháněl. Frustrovaný favorit duelu se pokoušel o různé výpady, nicméně na vyzyvatele nenašel zbraně.

ČTĚTE TAKÉ: Za bojovníka mluví činy, ne prskání gangsterských řečí do vzduchu, říká Procházka

„Sním? Probudím se? Někdo mě praštil… Moc nepláču, ale snažím se teď udržet pohromadě,“ řekl Strickland bezprostředně po zápase. „Myslel jsem, že odejdu trochu zakrvácený, trochu rozbitý. Jsem docela v šoku, že se to nestalo.“

Nový král střední divize si dokonce vysloužil extra bonus za výkon večera, obdržel tudíž navíc 50 tisíc dolarů (přes 1,1 milionu korun).

Adesanya má nyní na kontě třetí prohru ku 24 vítězstvím. Strickland nasbíral 28 vítězství a pět porážek.

V Američanovu výhru věřil opravdu málokdo. Krátce před zápasem byly tuzemské sázkové kurzy 1,13 pro Adesanyu a 5,96 pro Stricklanda. Američan navíc nastupoval do souboje z pátého místa žebříčku UFC.

Ve vítězství válečníka z Nigérie věřil i Jiří Procházka, který se s ním osobně zná. Před turnajem UFC 293 český samuraj k duelu řekl: „Tady si myslím, že jsou karty jasně rozdaný. Protože se stylem Stricklanda to na Adesanyu není ten správný recept. Jsem zvědavý, jak se s tímhle popere.“

„Ale je to MMA, nechť zvítězí lepší,“ dodal Procházka vzápětí. Navíc promluvil i o svém návratu. „Doufám, že se můj zápas co nejdříve ohlásí a jdeme pro to. Vítězství!“

Očekává se, že by se nejlepší český bojovník mohl vrátit do slavné klece 16. prosince. Uvedené datum je však zatím v rovině domněnek, organizace doposud žádný termín neavizovala.

„Bylo to úplně jinak, než jsem predikoval. Ale zase jsem si na druhou stranu neuvědomil Adesanyův styl, ne tak úderný, spíše bodovací, což vlastně Strickandovi strašně vyhovovalo,“ řekl Procházka po UFC 293 pro CNN Prima NEWS.

Tagy:
Austrálie Nigérie Sydney UFC Jiří Procházka Ultimate Fighting Championship Sean Strickland Israel Adesanya