Za prostituci nezletilé dostali jen podmínku. Pardubičtí kuplíři od soudu odcházeli s úsměvem

Soud potvrdil Polákovi odnětí svobody na 21 let (ilustrační foto).

Pardubický soud řešil obchodování s lidmi

Jen s podmíněnými tresty odešli od krajského soudu v Pardubicích dva muži za obchodování s lidmi, hrozily jim přitom několikaleté tresty vězení. Podle obžaloby nutili k prostituci mladistvou dívku, která často utíkala z výchovného ústavu. Ta ji nicméně dle vlastních slov provozovala dobrovolně. Okolnosti jednání pachatelů a aktivní podíl poškozené snižovaly společenskou škodlivost případu, uvedla státní zástupkyně Lucie Žabková.

Dva muži, kteří v úterý ráno stanuli před pardubickým soudem, jsou zadlužení a nemají stálou práci. „Pracují pouze brigádně, státu vcelku neodvádějí daně, žádné pojištění a tak dále. U nebankovních ústavů dluží na půjčkách řádově statisíce, které pravděpodobně nikdy nesplatí. Jsou v exekucích, proto také oficiálně nepracují,“ popsala státní zástupkyně Lucie Žabková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děsivý případ pedofilie v Michalovcích. Muž měl zneužít chlapce a nakazit je pohlavní nemocí

Aby získali peníze, uchýlili se muži k obchodu s lidmi. Vydělávat jim měla dívka, která často utíkala z výchovného ústavu. Při výpovědi však uvedla, že se nutit nenechala. Kdyby sama nechtěla, své tělo by prý nikdy neprodávala. „Ačkoliv jí bylo teprve 17, v minulosti už podobnou činnost, tedy prostituci, provozovala. Dohoda byla vzájemná, v zásadě vzešla z její iniciativy. Oni jí pomáhali, protože měli k dispozici mobilní telefon,“ vysvětlila Žabková.

„Radši prodávat zvířata než lidi“

Muži dívce založili účet s fotkami a kontaktem na erotické stránce. Klienti si dívku objednali přes uvedené telefonní číslo, přijeli si pro ni na autobusovou zastávku, kam ji po sexu také přivezli zpět. Tímto způsobem vydělávala údajně až 11 tisíc korun denně. Tato praktika však byla brzy odhalena a v úterý již padl rozsudek. Ovšem mírnější, než by se dalo čekat.

Není divu, že oba obžalovaní odcházeli od soudu s úsměvem – přestože jim hrozilo až 12 let vězení, jeden z nich dostal dvouletý trest podmíněně odložený na čtyři roky a druhý tříletý s podmínkou na pět let. „Spravedlivý rozsudek,“ okomentoval rozhodnutí soudu jeden z mužů. Ten druhý dodal, že je s výsledkem spokojen. „Okolnosti jednání pachatelů a aktivní podíl poškozené do jisté míry snižovaly společenskou škodlivost,“ objasnila státní zástupkyně.

Na otázku, jak se staví k obvinění, řekl jeden z odsouzených pouze: „No, aby to nikdo už nedělal. Radši prodavači se zvířaty a podobně, než s lidmi.“ Soud oběma mužům také nařídil dohled po dobu podmínky. Rozsudek okamžitě nabyl právní moci, protože jak odsouzení, tak i státní zástupkyně se na místě vzdali práva na odvolání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Cimického odchod z Bohnic souvisel s obtěžováním, tvrdí bývalý ředitel léčebny

Tagy: