Prodejci kebabu pašovali uprchlíky přes Česko. Kdo neměl peníze, odpracoval si to na stánku

Z havarované dodávky na D1 v Brně uprchli migranti, policie je dohledala.

Soud s převaděči migrantů

V Hradci Králové probíhá soud s organizovanou skupinou převaděčů migrantů. Přes Česko je měli z Turecka přepravovat nezvyklým způsobem. Nebylo to totiž v kamionech, ale například pomocí taxíků. Jen během dvou let měli převézt na dva tisíce uprchlíků. Skupinu vedli členové rodiny, která v tuzemsku provozuje síť prodejen kebabu.

Čtrnáct cizinců na lavici obžalovaných, plná soudní síň příslušníků vězeňské služby a příbuzných – krajský soud v Hradci Králové řeší případ masivního převaděčství uprchlíků z Turecka. Hlavními organizátory byli příbuzní, kteří jinak v Česku provozují občerstvení s kebabem, třeba na Rychnovsku. Svou vinu před soudem všichni přiznali.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Matka Červové zemřela po konfliktu s cyklistou. Na každou s*ini se vaří voda, řekla modelka

K transportu uprchlíků muži nepoužívali kamiony a dodávky, jak bývá obvyklé. Klienty převáželi taxíkem z Maďarska většinou k německým hranicím, nebo jim zařizovali jízdenky na vlaky a autobusy i s možností ubytování. Když někdo nemohl zaplatit rovnou, odpracoval si to načerno ve stánku s kebabem. „Ta částka se pohybovala od tří tisíc do osmi a půl tisíce eur za osobu. V průměru takto převáděli sto až dvě stě osob za měsíc,“ uvedl pro CNN Prima NEWS státní zástupce Milan Šimek.

Během posledních dvou let se mělo skupině podařit převést nejméně dva tisíce migrantů a inkasovat asi 50 milionů korun. Většina financí ale zůstala v zahraničí. Turecké úřady přitom s policií nespolupracovaly – tamní síť se proto rozbít nepodařilo. V Česku skončili všichni aktéři ve vazbě. Devět z nich pochází z Turecka, zbylá pětice je z Ázerbájdžánu.

„V případě prohlášení viny soud může podle příslušných zákonných ustanovení jít pod spodní hranici trestní sazby, takovýmto způsobem k tomu klient v podstatě přistupuje a očekává dobrodiní soudu,“ popsal situaci jednoho z obžalovaných obhájce Roman Koucký.

Původně hrozily skupině tresty od deseti až do šestnácti let vězení. Vzhledem k doznání všech obžalovaných ale budou zřejmě nižší. Rozsudek má být vynesen v následujících dnech.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trenér z Teplic zná svůj trest. Opakovaně zneužíval své mladistvé svěřence

Tagy:
imigrace společnost Turecko politika soud Maďarsko mezinárodní vztahy Ázerbájdžán uprchlík Česko kebab okres Rychnov nad Kněžnou Krajský soud v Hradci Králové trestná činnost, právo a spravedlnost uprchlíci a vnitřně vysídlené osoby Roman Koucký