Profese domovníka se vrací. V bytových domech ji zavádějí města po celém Česku

Města se opět vrací k domovníkům.

Města po celém Česku se vracejí k domovníkům

Města po celém Česku se vracejí k domovníkům. Původně se zdálo, že je to přežitek, ale v domech je zapotřebí neustále něco opravovat či vyměňovat žárovky. A kdo jiný by to měl dělat než právě placený domovník. Jejich služeb chtějí využívat v Ostravě nebo v západočeském Sokolově.

Kdysi se jim říkalo domovní důvěrníci a názory na ně byly různé. „U nás to byl nějaký pan Pupala a my byli tenkrát mladí a měli jsme výhrady. Nicméně dneska na něho vzpomínám s úctou a láskou, protože on ten dům stmeloval,“ popsal pro CNN Prima NEWS budoucí domovník Jaroslav Müller z Ostravy.

ČTĚTE TAKÉ: Obyvatelé Opočna denně porušují zákaz vjezdu. Jiná cesta k nim domů totiž nevede

Opravit nedovírající dveře, vyměnit žárovku – to všechno zvládne. Z manuální práce rozhodně strach nemá, mnohem větším oříškem bude práce s lidmi. „To je výzva tam, kde mohou být problémoví nájemníci. Záleží na tom, jak si s nimi poradím,“ řekl Müller.

Domovníky do akce nasadí třeba také radnice v západočeském Sokolově. Ve dvou bytových domech mají být nepřetržitě k dispozici více než čtyřem stovkám obyvatel. „Je to dobrá věc,“ nechali se slyšet jejich obyvatelé.

Sokolovští domovníci mají fungovat i jako sociální pomocníci. „Například při řešení různých životních situací. Pokud si nebude obyvatel domu vědět rady s jakýmkoliv problémem, měl by být domovník natolik zdatný, aby mu poradil,“ uvedla zastupitelka Sokolova Iva Kalátová (ANO).

Do ledna má vzniknout speciální recepce, kde budou domovníci 24 hodin denně, sedm dní v týdnu k zastižení. Na jejich platy Sokolov použije dotaci ve výši 13,5 milionu korun, ke které přidá ještě 1,5 milionu z vlastní kapsy.

Tagy: