Profesor Smil: Evropa mě nezajímá, protože vymírá. Nechápu strach z migrantů

emeritní profesor University of Manitoba Václav Smil na přednášce Cevro Institutu v Praze, 22. května 2023

To nejlepší z přednášky emeritního profesora Václava Smila

Evropa vymírá a ve světě přestává mít svůj význam. Důvodem je zbytečný strach z migrantů, které například Amerika dokáže absorbovat. Na přednášce v Cevro Institutu to uvedl emeritní profesor University of Manitoba Václav Smil, který patří k nejvýznamnějším světovým akademikům současnosti. Pondělní přednáška byla jeho prvním veřejným vystoupením v rodné zemi.

„Na území Evropy žije jen 5,5 procenta světového obyvatelstva. V dlouhodobé perspektivě na to doplatí, protože vlastně vymírá. Proto mě starý kontinent tolik nezajímá. Není možné žádným ekonomickým způsobem přinutit lidi, aby měli děti. Pokud by se to někomu povedlo, získal by Nobelovu cenu,“ uvedl Smil na přednášce.

ČTĚTE TAKÉ: Evropa se dostává pod tlak, Putin rozkopal pravidla hry. Czexit je ale nesmysl, řekl Vondra

Jako příklad uvedl Afriku, kde naopak vidí budoucnost. Obyvatelstvo je totiž pro něj základem úspěchu. „Kolik si myslíte, že chce mít žena v Nigérii dětí? Je to devět, v reálu jich má sedm. Dnes ani nevíme, kolik je v Nigérii lidí. Ta země má možná i čtvrt miliardy obyvatel,“ uvedl příklad.

„Evropa je proto pasé, zajímavá je dnes pro mě Afrika a Asie, zmínil Smil a tím, že si Evropané musí uvědomit, že obyvatelstvo rozhoduje o budoucnosti, nikoli ekonomie. „HDP je konstrukt, který je umělý a špatný. Měříme ekonomii špatným způsobem,“ domnívá se.

Spojené státy se podle něj naopak dokáží posouvat dál díky tomu, že přijímají migranty. „Evropa je vyděšená z migrantů. Máme studie, že u dítěte imigrantů trvá jen dvě generace, aby bylo totálně americké. Právě v tom tkví síla Ameriky, že dokáže absorbovat tolik lidí a dá jim možnost. Amerika zkrátka umí to, co Evropu děsí. Nerozumím tomu, proč máte z migrantů strach,“ dodal akademik, jehož Bill Gates považuje za nejinspirativnějšího vědce současnosti.

Tagy: