Proměna pacifisty na atentátníka. Policie vzala Cintulu domů, hledala důkazy i další zbraně

Policie u bydliště Juraje Cintuly

Profil útočníka na Roberta Fica

Atentátníka Juraje Cintulu, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica a vážně ho zranil, policisté v pátek brzy ráno přivezli do jeho bytu. Podle slovenských médií se tam zdrželi několik hodin. Vyšetřovatelé provedli domovní prohlídku a zajišťovali stopy. Mezitím vyplouvají na povrch podrobnější informace o profilu útočníka, informuje TV JOJ.

Příslušníci Národní kriminální agentury v neprůstřelných vestách a helmách přivezli v pátek Cintulu z domu v Levicích, kde žil s manželkou. I atentátník byl vybaven stejně. Policie nechtěla nic ponechat náhodě.

ČTĚTE TAKÉ: Zabijte ho, křičeli lidé na Ficova atentátníka. Komentátoři mluví o emočním „papiňáku“

Vyšetřovatelé byli v bytě několik hodin. Zajišťovali stopy, hledali důkazy, další zbraně. Z bytu odvezli mimo jiné i počítač.

Elitní policisté měli ráno prohledat i Cintulovu chatu v Jabloňovicích. I tam se střelec občas zdržoval. Dříve už takto zajistili i jeho auto.

Policie ho ve čtvrtek obvinila z pokusu o úkladnou vraždu a hrozí mu až doživotí. V tuto chvíli je ve vazbě.

„Nesouhlasím s politikou vlády.“ Tato slova, která jsou zaznamenaná na videu, pronesl Cintula pár hodin po útoku z vazby. Muž zřejmě odhalil motiv svého činu. Jeho profil se ale stále upřesňuje.

Kdo je Juraj Cintula?

Z pacifisty a básníka nespokojeného se situací v zemi se stal atentátník. Považoval se za „věčného rebela“. Před rokem 1989 projevoval nesouhlas s režimem. „Byl objektem zájmu StB, protože byl vzdorovitý vůči režimu,“ připomněl novinář deníku Štandard Tomáš Dugovič.

Sám Cintula se prezentoval jako volič Zuzany Čaputové, nesouhlasil s Trumpem, podporoval Ukrajinu. Ani blízcí sousedé a známí ale netušili, co plánuje.

„V pondělí jsem se s ním bavil a nic nenasvědčovalo tomu, že by plánoval něco takového udělat,“ sdělil televizi JOJ Cintulův soused.

Muž byl také zakladatelem literárního klubu DUHA. Ten se od jeho činu distancuje. Sdělila to jeho členka Mária Cibuľová.

„Cintula byl člověk, který chtěl světu něco říct, ale nebyl vyslechnut a pochopen, což si myslím, že mohlo sehrát roli v tom, co nakonec udělal,“ poznamenal Dugovič.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ficova ochranka odvedla perfektní práci, zdůraznil expert. Na rozhodování měla pouhé vteřiny

Tagy:
atentát Slovensko osobnost Robert Fico Juraj Cintula Jabloňovice