Ficova operace? Na tak složitý zákrok velmi dobrý čas, říká expert. Popsal možné komplikace

Ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Petr Kolouch

Experti popsali operaci po střelném poranění břicha

Zranění způsobená čtyřmi ranami jsou tak rozsáhlá, že odpověď organismu bude ještě velmi náročná. Ke stavu premiéra Fica to řekl ministr obrany Robert Kaliňák. Jedinou potvrzenou informací tak je, že minimálně tři kulky zasáhly břicho, o zranění ramene a operaci kyčelního kloubu se stále jen spekuluje.

Při vnitřním krvácení není možné poskytnout odpovídající pomoc na místě a podle lékařů začíná boj s časem ve snaze dostat pacienta co nejrychleji na sál. Při protržení dutiny břišní nejvíce ohrožuje postřeleného ztráta krve a smíchání obsahu žaludku a střev s tím, co je běžně oddělené.

ČTĚTE TAKÉ: Vzal zbraň a šel spáchat atentát na Roberta Fica. Kdo střílel na slovenského premiéra?

„Nejdříve se musí zjistit rozsah poranění, to znamená, kolik těchto ve vrstvách uložených orgánů bylo zasaženo a prioritně zastavit všechna masivní krvácení. Mezitím tým anesteziologů a intenzivistů podá krevní transfuze a stabilizuje pacienta,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Petr Kolouch.

Teprve potom přichází na řadu plán operací a jejich pořadí. „Pokud dojde k poranění střeva, tak je potřeba postupně všechny ty díly pozašívat, aby nedošlo ke kontaminaci břišní dutiny, a to je časově náročná práce,“ upřesnila lékařka účastnící se misí Lékařů bez hranic Kristýna Höschlová.

Operace slovenského premiéra údajně trvala déle než pět hodin, ale vyhráno ještě nemá. „Je tam riziko selhání ledvin, riziko selhávání postižených jater, ale pět hodin na takto složitou operaci je si myslím velmi dobrý čas,“ dodal Kolouch.

Poranění střev může přinést pooperační komplikace. Jejich nesterilní obsah nezřídka způsobuje infekci. „Z toho plyne sekundární nebo pozdní riziko infekčních komplikací, a toto vše je jasné zhruba do týdne,“ sdělil chirurg Alexander Ferko.

Na závažnosti poranění se podepisuje i vzdálenost, ze které útočník střílí. Čím je blíže, tím jsou následky fatálnější. „Když bychom to přepočítali na energii té střely, která opustí hlaveň, tak na metru bude mít kolem 500 joule, ale na sto metrech třeba jen 300,“ uvedl bezpečnostní expert Zdeněk Charvát.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Politici na Slovensku vyvolávají démony, říká Kubáček. Poskytují šílencům alibi, je to nebezpečné

Tagy:
operace lékař orgány Robert Fico zdravotnická záchranná služba kulka zdraví zdravotnictví střelba organismus zranění Zdeněk Charvát Petr Kolouch břicho Alexandr Ferko Kristýna Höschlová