Místo ordinace do kamionu na dvůr. Nemocnice Třinec hasí požár s CT, v zimě přidá deky

Třinecká nemocnice provádí vyšetření CT na dvoře v kamionovém návěsu.

Pacienti v třinecké nemocnici absolvují CT vyšetření na dvoře

Hodně provizorní řešení zvolili v třinecké nemocnici. Do doby, než se jim podaří zprovoznit nové CT, absolvují pacienti vyšetření na dvoře. Na něm stojí kamionový návěs, ve kterém je umístěna mobilní počítačová tomografie.

Přes celý dvůr teď musí sestry s pacienty neurologického, chirurgického či interního oddělení. Některé vezou na vozíku, jiné na lůžku. Právě na dvoře má totiž třinecká nemocnice CT, a to konkrétně v návěsu kamionu.

Jedná se však jen o dočasné řešení, které má trvat osm týdnů. Do té doby, než se v budově opraví prostory pro novou počítačovou tomografii. Ta stávající sloužila dvanáct let a už nebyla vyhovující.

ČTĚTE TAKÉ: Praktičtí lékaři nechtějí očkovat proti covidu. Seniorům stavějí zbytečné bariéry

Zdá se to poněkud méně komfortní, ale nemocnice hlavně chtěla, aby pacienti nemuseli na CT vyšetření někam daleko. „To jsou věci, ve kterých jde někdy opravdu o život. Už jsme i na tom mobilním CT takový případ zaznamenali a kdybychom ho tady neměli, tak je jen otázka, jestli by pacient přežil cestu do nejbližší nemocnice,“ sdělil CNN Prima NEWS ředitel Nemocnice Třinec Jiří Veverka.

Kamion z Polska za milion

Nemocnice si pronajala kamion vybavený CT od polské firmy. Zaplatí za to okolo jednoho milionu korun, včetně převozu a zaškolení personálu.

„Logistika kolem pacienta je samozřejmě složitější, než když máte CT v budově. Pacienti se například musí překládat z postele na lehátko,“ uvedla primářka radiologického oddělení Nemocnice Třinec Barbara Budínská.

Komplikací bude samozřejmě i studenější počasí, které s podzimem dříve nebo později dorazí. Ale to se nedá nic dělat, pacienti prostě dostanou o deku navíc. Hlavně, že nebudou muset do sanitky a cestovat přes celý kraj.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nemocnici Na Homolce žalují zaměstnanci. Nemáme přestávky ani na jídlo, tvrdí

Tagy:
nemocnice zdravotnictví CT Třinec provizorní řešení