Praktičtí lékaři nechtějí očkovat proti covidu. Seniorům stavějí zbytečné bariéry

Praktičtí lékaři nechtějí očkovat proti covidu. Zejména seniorům tak stavějí zbytečné bariéry

Jaký je zájem o očkování proti covidu?

Odborníci apelují na to, aby se lidé, především ti v rizikových skupinách, nechali očkovat, vzhledem k tomu, že začíná sezona chřipky i covidu. Dostat se k vakcínám je ale především pro seniory poměrně složité. Někteří praktičtí lékaři totiž očkovat nechtějí, uvedla ve svém vysílání televize CNN Prima NEWS.

Jednaosmdesátiletá Jiřina Vlčková z Bílého Kostela na Liberecku dosud nevynechala ani jednu možnost nechat se proti covidu očkovat. Doma má těžce nemocného manžela a bojí se, aby ho nenakazila. Když se dozvěděla o nejmodernější dostupné vakcíně, okamžitě se obrátila na svého praktického lékaře, ale nepochodila.

„Praktik mi řekl, že oni očkovat nebudou a ať se obrátím na nemocnici,“ řekla seniorka CNN Prima NEWS. Jenže nejbližší nemocnici má paní Vlčková až v krajském městě a hlavně je třeba se na očkování registrovat přes internet, který nemá.

„Musejí se obrátit na svou rodinu nebo na své sousedy, aby jim s tím pomohli,“ sdělil CNN Prima NEWS mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

ČTĚTE TAKÉ: Masivní očkování proti covidu? Není důvod, u zdravých lidí je lepší infikace, míní experti

Podle expertů ale praktičtí lékaři, kteří očkovat nechtějí, vytvářejí zejména starým lidem zbytečné bariéry. „Je to smutné, protože kolega v zásadě neplní pracovní povinnost. Je to stejné, jako kdyby odmítal předepisovat antibiotika,“ okomentoval chování některých lékařů epidemiolog Rastislav Maďar.

Ministerstvo zdravotnictví na takové lékaře ale žádné páky nemá. Někteří se prý bojí, že by nedali dohromady dost zájemců a vakcíny s omezenou trvanlivostí by museli vylévat.

„Je samozřejmě možnost, že se jeden praktik domluví s jiným praktikem, že mu oočkuje jeho pacienty, když nechceme vakcínami úplně plýtvat. Samozřejmě jít ke svému praktikovi je věc více domácká, je to známé prostředí, než když jedou například do očkovacího centra,“ uvedla praktická lékařka Zuzana Kofferová.

Jiřina Vlčková se nakonec s pomocí syna registrovala na očkování do nemocnice v Liberci. Kvůli nemocnému manželovi doufá, že se vakcíny dočká co nejdřív.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prudký nárůst pacientů s koronavirem. Odborníci doporučují očkování i posilování imunity

Tagy: