Provoz škol je narušen kvůli hrozbě propouštění, varuje šéf odborů. Ředitelé mluví o stávce

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

360° (43)

Školské odbory se zlobí. V rozpočtu je podle nich málo peněz a ředitelé škol budou muset propouštět uklízečky nebo školníky. To podle Františka Dobšíka, předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků školství, narušuje provoz. Zmínil, že někteří ředitelé mluví o dalších stávkách.

Celou situaci v úterý projedná ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se zástupci koalice, včetně ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) a premiéra Petra Fialy (ODS). Školské odbory požadují minimálně 800 milionů korun na zaplacení dvou tisíc nepedagogických zaměstnanců v regionálním školství. „Aby se co nejvíce eliminovaly dopady potenciálního škrtání, alias propouštění nepedagogů, a aby se situace co nejvíce stabilizovala,“ upřesnil Dobšík.

ČTĚTE TAKÉ: Šok pro školy. S novými rozpočty nemáme na platy, bědují zoufalí ředitelé a hrozí stávkou

Kvůli nedostatečnému financování se podle něj některé školy dostaly do velmi složitých situací a ředitelé mají problémy se zajištěním provozu. „V drtivé většině škol zaměstnance nešetří, a nejedná se jen o ty velké, ale i kolegové z malotřídek upozorňovali na to, že když paní uklízečce budou muset snížit úvazek, tak o ni přijdou, protože s tak nízkým platem nebude ochotná pracovat,“ vysvětlil šéf odborů.

Zároveň zmínil, že někteří ředitelé uvažují o dalších stávkách. „Bylo by falešné dělat, že to nevnímám,“ prohlásil s tím, že nechce dopředu vyhrožovat. „Pan premiér by mi to hned vmetl do tváře,“ namítl Dobšík.

Tagy: