Ptáci dorazili z teplých krajů do Česka, teď je trápí zima. Mrazy pro ně mohou být fatální

Stěhovavé ptáky trápí zima.

Prudká zima trápí vlaštovky

Prudká změna počasí trápí stěhovavé ptáky. Vysoké teploty na začátku dubna je přiměly k návratu ze zimovišť. Po příletu ale zjistili, že se vrátila zima, a oni tak nemají po dlouhém letu dostatek potravy.

Stohlavá hejna malých stěhovavých ptáků se začala na české obloze objevovat krátce před prudkým ochlazením, teď jejich štěbetání ustalo. Drobní teplomilní ptáci se dočasně stáhli k vodním plochám. Na teplejší počasí čekají vlaštovky a jiřičky například na Záhlinických rybnících. V místě jejich obvyklých hnízdišť totiž kvůli zimě není potrava.

ČTĚTE TAKÉ: Zvířata dokážou předpovědět počasí. Cvrček určí teplotu, ptáci upozorní na zemětřesení

„Tito ptáci se soustředí kolem rybníků a kolem rákosin, kde se zdržuje nejvíce hmyzu. Přečkávají zde a snaží se něco ulovit nad hladinou rybníka,“ popsal pro CNN Prima NEWS ornitolog Jiří Šafránek.

Kolem rybníků sedí jiřičky a vlaštovky na větvích těsně vedle sebe a čekají na lepší počasí. Jen občas se krátce proletí, snaží se šetřit síly. Fatální by pro ně mohla být hlavně dlouhotrvající zima „Mají velmi kvalitní peří, spíše než zimou mohou nyní uhynout hlady. Určitě by jim ale vadilo, kdyby přišel větší mráz, který by trval několik dní a do toho ještě sněžení,“ doplnil Šafránek.

Drobní stěhovaví ptáci nejsou jediní, kteří mají problémy. Na rybníku se objevili i vzácní černí čápi. Ti se za normálních okolností zdržují v lese a je velmi těžké je zahlédnout.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dvě vulvy a šest nohou. Postiženou fenku majitel odhodil, lidé se složili na její operaci

Tagy: