Prudké deště znovu způsobily záplavy v Austrálii. Úřady evakuovaly desítky tisíc lidí

Prudké deště opět způsobily záplavy ve městech na východním pobřeží Austrálie. Desítky tisíc lidí musely už podruhé za poslední týdny opustit své domovy, aby unikly před rychle postupující povodňovou vlnou, kvůli které se řeky vylévaly z břehů, napsala agentura Reuters.

Několik měst v severní části Nového Jižního Walesu, která už před měsícem postihly rekordní povodně, v noci na dnešek zasáhl další silný déšť. Na některé oblasti během necelých šesti hodin napršelo tolik srážek, jako jindy za celý měsíc, uvedli místní oficiální činitelé.

„Bohužel se během noci vyplnily naše nejhorší obavy. Na půdu, která už je nasycená vodou, spadly další vydatné srážky,“ řekla ministryně Nového Jižního Walesu pro mimořádné situace Stephanie Cooková během tiskové konference.

Ve městě Lismore, které patřilo mezi nejhůře zasažené únorovými povodněmi, přetekla voda z řeky Wilson přes protipovodňovou hráz vysokou více než deset metrů. Ve městě, kde žije téměř 30 000 obyvatel, napršelo za posledních 24 hodin do dnešního rána asi 400 milimetrů srážek.

Před vodou přelévající se přes hráze navíc obyvatele nic nevarovalo, protože selhaly sirény, informovala místní média. „V Lismoru se momentálně všechno rozpadá... podruhé za měsíc,“ řekl starosta Steve Krieg.

Po několika letech, kdy východ Austrálie sužovaly vlny sucha a lesní požáry, je nynější léto mimořádně deštivé. Podle expertů je důvodem klimatický jev La Niňa.

Ve východoaustralských státech Queensland a Nový Jižní Wales si povodně v únoru vyžádaly celkem 21 obětí a tisíce lidí byly evakuovány. Mnozí z nich nadále žijí v přechodných ubytovacích zařízeních.

Tagy: